Újraszabályoznák a mentelmi jogot

2011.09.27. 12:47
Újraszabályozná a mentelmi jogot Rubovszky György, a parlament mentelmi bizottságának elnöke. A képviselők mentelmi jogával most a parlament rendelkezik, Rubovszky tervei szerint a jövőben a képviselők az eljárás bármelyik szakaszában lemondhatnának a védettségről.

Törvényi szinten szinten szabályozná újra a képviselők mentelmi jogát Rubovszky György, az Országgyűlés illetékes bizottságának kereszténydemokrata elnöke. Rubovszky javaslata szerint a törvényben rendeznék, hogy a képviselők az eljárás bármely szakaszában, az eljáró hatóság előtt tett nyilatkozatban maguk mondhassanak le mentelmi jogukról.

A hatályos szabályozás szerint a képviselők csak szabálysértési ügyekben rendelkeznek maguk a mentelmi jogukkal, minden egyéb ügyben a Parlament határozhat mentelmi joguk felfüggesztéséről - ezért nincs jelentősége azoknak a politikusi nyilatkozatoknak, amikor büntetőügyekben arról tájékoztatnak, hogy lemondanak mentelmi jogukról, mivel ezt ténylegesen nem tehetik meg.

Rubovszky azt a problémát is rendezné, hogy a hatályos szabályozás szerint az eljáró hatóságok akaratlanul is megsérthetik a képviselők mentelmi jogát. Ennek elkerülésére Rubovszky azt javasolja, hogy a képviselőknek kötelező legyen azonnal felfedniük képviselői mivoltukat az intézkedő hatóság előtt. Rubovszky határozott jogi fellépést javasol a hatóság ellen, ha ezek után is folytatja az intézkedést - kivéve, ha tettenérésről van szó.