Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Iszapömlés: már tíz gyanúsított van

2011.09.27. 09:24

Újabb két embert hallgattak ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás megalapozott gyanúja miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

Az ügyben ezzel tízre emelkedett a gyanúsítottak száma, valamennyien a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

A korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. Az NNI a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált előidéző közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A rendőrség hétfőn tudatta, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki: P. Ferencet, D. Józsefet, L. Lászlót és G. Gábort egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják. A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, amely ellen mindannyian panasszal éltek.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tíz ember meghalt.