Üzleti érdekek állnak a felsőoktatási koncepció mögött

2011.09.27. 07:15

"Trianon óta működött egy konszenzus a magyar poltikában, amit elsősorban a jobboldal támogatott, de a kommunista idők alatt sem rúgták fel, és arról szólt, hogy az ország a tudásba való befektetéssel juthat előbbre. Először idén történt meg, hogy a politika kimondta: nem cél egyre több magasan képzett embert előállítani, és a felsőoktatásból forrást lehet kivonni. Emögött befolyásos üzleti körök állnak" - mondta Fábri György, az ELTE rektorhelyettese a Matthias Corvinus Collegium által szervezett beszélgetésen a felsőoktatás jövőjéről.

Fábri szerint a "fölösleges bölcsészek" emlegetése a felsőoktatásról szóló vitában olyan utat nyit meg, ami az egész tudomány tekintélyének lerombolásához vezet, ez pedig nagyon veszélyes hosszú távon. Ugyanis az egyetem nem arra szolgál, hogy a munkaerőpiac számára egyből használható naprakészt tudást adjon át, hanem arra, hogy felkészítse a hallgatókat a folyamatos tanulásra - ha ezt sikerül megtenni, az a munkáltatóknak is több haszonnal jár Fábri szerint.

Ugyanakkor a felsőoktatás felelőssége is, hogy erodálódott a tekintélye az elmúlt évtizedekben, hiszen nem kommunikálta  megfelelően az eredményeit – Fábri szerint az ELTE 2007 és 2009 között végzett hallgatóinak 80 százaléka az egyetemi szakjának megfelelelő, további 10 százalék pedig ahhoz közeli pályán tudott elhelyezkedni, így nem a szerkezettel van a fő baj. Hiába beszélnek arról sokan, hogy túl sok az egyetem, még mindig koncentráltabb a rendszer, mint Ausztriában vagy Németországban, a kérdés inkább az, hogy merre tartson a felsőoktatás.

Ezt a kérdést feszegette Lánczi András, a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének vezetője, és egyben a Fidesz egyik ideológusa is, aki szerint 1948-ban kiölték a magyar felsőoktatási rendszerből az egyetem fő eszméjét, a szabad embert, koncepció és az az egyetem definiálása nélkül pedig az egész rendszert csak a káosz jellemzi. Ezen önmagában a felsőoktatási koncepcióban szereplő kutatóegyetemek kialakítása sem segít, hiszen ha az állam az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfeleően továbbra sem fektet a felsőoktatásba, az is "csak fából vaskarika".  • Hírek
  • Csok