2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Ez a zsidó jegyiroda?

2011.09.28. 19:30
A Broadway jegyiroda tanúként meghallgatott dolgozói szerint összefüggés volt a munkahelyük elleni Molotov-koktélos támadás és az irodát fenyegető, lezsidózó ismeretlenek telefonjai között, derült ki a terrorcselekmények vádjával folyó Budaházy-per tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

A tanúk a 2008. április 1-jén a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában elkövetett támadás előzményeiről szólva elmondták, hogy az év március 20-án egy nő a Hungarica zenekar koncertjére kívánt jegyeket venni, és felháborodott, hogy az egyik eladó nem hallott az együttesről, majd amikor megtudta, hogy az 1200 forintos jegyre még 100 forint jutalékot is felszámol az iroda, elkérte a panaszkönyvet, és mindeközben heves, hangos szóváltás alakult ki.

A tanúk beszámolói szerint a következő naptól szinte egyfolytában csengtek a telefonok, és az ismeretlen telefonálók a Hungarica után érdeklődtek, majd lezsidózták az irodát, úgy köszöntek, hogy "salom!", az kérdezték, hogy "ez a zsidó jegyiroda!?". A dolgozók a bíróságon elmondták, hogy az interneten is kapott fenyegetéseket a Broadway, egy faxot is kaptak, melynek megszólítása "Tisztelt Zsidó Jegyiroda!" volt, és ismeretlenek azt kifogásolták benne, hogy miért nem szolgálták ki a vásárlót, de közösségi oldalakon még a dolgozóikat is megfenyegették.

Az iroda a támadás idején zárva volt, a tanúk nem voltak a helyszínen, így csak arról tudtak beszámolni, hogy mintegy 1,5-2 milliós kár keletkezett és az egy hétig tartó felújítás idejére be kellett zárni a Broadwayt, amelynek ekkoriban a kirakatát is betörték.

Budaházy György, a per elsőrendű vádlottja a tárgyaláson szóvá tette, hogy a nyomozó hatóságok ebben a vádpontban sem derítettek fel minden lényeges körülményt, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az a nő, aki vitába keveredett a Hungarica miatt, másként adta elő a történteket a bíróságon, mint a dolgozók.

A júniusban meghallgatott nő tanúvallomása szerint amikor 2008 márciusában a Hungarica együttes koncertjére akart jegyet venni, az eladólány azt mondta neki: "fasisztákat nem szolgálnak ki", egy férfi alkalmazott pedig karon fogta, és kikísérte a helyiségből. Ezután a nő hírportálokon szóvá tette a történteket.

A nő a júniusi tárgyaláson hosszan, sírva panaszkodott amiatt, hogy sem a fogyasztóvédelmi hatóság, sem az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem orvosolta a jegyirodában elszenvedett sérelmeit, és arról is beszélt, hogy a "nemzeti oldalon" nincsenek agresszív emberek, csak segítőkészek és jószívűek. "Nem értem, hogy miért kell itt lennem nekem, és ezeknek a rendes, jószívű hazafiaknak" – mondta akkor a tanú a vádlottak padjára mutatva.

A Budaházy-per pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.