A rendőrség is vizsgálja a somogyi mandátumügyet

2011.09.28. 19:46
Csütörtökön dönt arról az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy melyik megyei rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalják a somogyi vitatott mandátum ügyét.

Az ügyben a múlt héten nyomozóhatósághoz fordult a Somogy megyei területi választási bizottság. Bíró Gábor, a Somogy megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, a somogyi rendőrség az ügyben kizárási indítványt terjesztett elő az ORFK-nak.

Az ORFK-n megerősítették, hogy megkapták az indítványt.

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, aki korábban több cikluson át a Somogy megyei közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott, a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, függetlenként azt megtartotta.

A vita egy tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintett által kitöltetett lemondó nyilatkozatról szól, amely az egyesület vezetése szerint miután Ormai István kilépett a Somogyért Egyesületből, aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot, de azt – mint mondta – még 2010 októberében, presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja. A területi választási bizottság ezt követően fordult a nyomozóhatósághoz.

Szerdai ülésén a Somogy megyei közgyűlés megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt.

Jakó Gergely, a Fidesz Somogy megyei választmányának elnöke már a múlt csütörtökön arra szólította fel Gyenesei Istvánt, hogy a személyét érintő botrány miatt "haladéktalanul távozzon a közgyűlésből".