Börtönbe megy a 2006-os zavargások miatt elsőként elítélt rendőr

2011.09.29. 22:09 Módosítva: 2011.09.29. 22:10

Megszületett a 2006-os rendőri túlkapások első jogerős ítélete: másodfokon 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte Vágó Lászlót a Fővárosi Ítélőtábla. Vágónak azért kellett bíróság elé állnia, mert 2006. október 23-án mint helyszíni rendőrparancsnok az Astoriánál egy tömegoszlatásnál eltörte az egyik járókelő ujját, írja a Hír Tv.

Az ítélőtábla mellőzte a próbaidő lehetőségét. Az ítélet indoklásában azt mondták, hogy Vágó rendőrként megvalósította a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettét, emellett védekezésre képtelen személy ellen követett el bűncselekményt.

Vágót a tömegoszlatás után alezredessé léptették elő, később leszerel és nyugdíjba vonult. A Hír Tv-n látható Célpont műsor stábja szerint két éve az egyik budapesti bevásárlóközpontban a biztonságiak főnökeként dolgozott.

Vágó 2010 decemberében első fokon egy év nyolc hónap börtönbüntetést kapott, melyet három évre felfüggesztettek. Az ügyész akkor a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az Index cikksorozatban foglalkozott azokkal a 2006. őszi tüntetések és zavargások alatt történt rendőri túlkapásokkal, amelyek miatt bírósági eljárás is indult.