János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dávid Ibolya és Csányi Sándor szembefordultak egymással a bíróságon

2011.09.29. 22:16
A MDF egykori elnökét csütörtökön a bíróságon szembesítették Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával. Dávid Ibolya három éve, 2008 őszén hozott nyilvánosságra egy titokban rögzített telefonbeszélgetést, amelyen Csányi az UD Zrt. egyik vezetőjével beszélt. A hangfelvétel bemutatásával kitört az UD-botrány.

Az elmúlt három évemet megnyomorította a telefonos hanganyag, és a mögötte lévő magatartás – fordult Dávid Ibolya az UD-ügy tárgyalásán Csányi Sándorhoz, az OTP elnök-vezérigazgatójához. A volt MDF-elnököt, akit személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítéssel vádol az ügyészség, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtartott tárgyaláson csütörtökön szembesítették Csányival.

csányi dávid DBELO20110929008
Fotó: Beliczay László

Dávid azt hangoztatta, hogy nagyot csalódott a bankvezérben, sőt a három évvel ezelőtti események miatt el is veszítette a bizalmát Csányi Sándorban.

Azt vártam volna Csányi Sándortól, hogy karakán módon nemet mond egy ilyen kérésre – magyarázta Dávid Ibolya arra célozva, hogy a bankár tudott az MDF akkori, közelgő elnökválasztása körüli machinációkról. A hangfelvételekből kiderült, hogy Dávid ellenlábasa, Almássy Kornél tárgyalt Csányi egyik bizalmasával, Tombor Andrással arról, hogyan tudna segíteni a pártvezetés megszerzésében.

Csányi Sándor a tárgyalás kezdetén arról beszélt, hogy Dávid Ibolya, akivel - mint mondta - jó kapcsolatban voltak, 2008 szeptemberében kérte tőle, hogy találkozzanak egy fontos ügy miatt. Az MDF akkori elnöke a találkozó alkalmával elmondta neki, hogy kapott egy hangfelvételt, amelyet nyilvánosságra hoz, ha Almássy Kornél nem lép vissza az elnökjelöltségtől. Dávid Ibolya kérte tőle, hogy intézze el Almássy visszalépését. Csányi Sándor - mint mondta - tájékoztatta ugyan a történtekről Almássy Kornélt, de azt mondta neki, hogy ne lépjen vissza.

Dávid Ibolya azt állította, bizonyítékok vannak arra, hogy a tárgyalások nyomán megszületett egy olyan megbízás a Csányi vállalkozásainak dolgozó biztonsági cég, az UD Zrt. számára, hogy „dolgozzanak rá az MDF-re”, bár később ebben az ügyben nem tettek semmit. Dávid szerint azonban a kérés is olyan súlyú cselekmény volt, amely miatt joggal követelte, hogy Almássy azonnal „húzzon el a közéletből”. Dávid azt állította, hogy felhívta telefonon Csányit, azzal, hogy neki érdeke lenne megbeszélni az ügyet, de Csányi elhárította az MDF-elnök feltételeit azzal, hogy nem hagyja magát zsarolni. Dávid Ibolya szerint ő azt kérte, hogy Almássy álljon ki az üggyel a nyilvánosság elé, vagy az MDF fogja megtenni. Arról szó sem volt, hogy Almássy „szép csöndben eltűnhet”

csányi dávid DBELO20110929005
Fotó: Beliczay László

A pulpitusnál közvetlen mellette álló Dávid Ibolyának Csányi erre azt mondta, hogy a telefonbeszélgetésük kapcsán Dávid Ibolya „olyan dolgokat mondott, hogy kénytelen vagyok ragaszkodni az igazsághoz”. Az OTP-vezér szerint nem hangzott el az, hogy őt nem lehet zsarolni. A beszélgetésben azt vállalta, hogy megbeszéli az ügyet Almássyval.

csányi dávid DBELO20110929004
Fotó: Beliczay László

Dávid Ibolya ezt követően hosszas sorolta, hogy Csányi és az UD Zrt. kapcsolata a jogérzék hiányát jelzi. A bíró egy ízben figyelmeztette is Dávidot, hogy Csányi sértettként, és nem vádlottként állt a bíróság elé. Az OTP-vezér erre kijelentette, az UD Zrt. nem az ő tulajdona volt, és bár működésére a legnagyobb megrendelőként valóban lehetett hatása, nem tudott olyan befolyást gyakorolni a cégre, hogy az milyen megrendeléseket vállaljon el.

A tárgyaláson Giró-Szász Andrást és Somogyi Zoltánt, a Political Capital tanácsadó intézet volt vezetőjét a 2008. szeptember közepén történt egyeztetésekről, történésekről kérdezték.

Giró-Szász András - aki akkor a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója volt - és Somogyi Zoltán több ponton máshogy emlékezett az akkori eseményekre, a tárgyaláson a szembesítések többsége sikertelen volt. Giró-Szász András azt mondta, hogy ő Almássy Kornélt baráti viszony alapján látta el politikai tanácsokkal, míg Somogyi Zoltán arról beszélt: ő úgy tudta, hogy erre a feladatra Tombor András kérte fel Giró-Szászt.

Ugyancsak máshogy emlékeztek arra, hogy Almássy távozása kapcsán állított feltételeket közösen vetették-e papírra, illetve arra, hogy milyen lelkiállapotban volt Giró-Szász, amikor Dávid Ibolyával találkozott.

Giró-Szász András elmondása szerint Almássy Kornél a családját és környezetét ért zaklatások miatt lépett vissza az elnökjelöltségből, és Somogyi Zoltánnal a Dávid Ibolyával történt találkozót megelőző este közölte is, hogy Almássy a visszalépés mellett döntött. Somogyi Zoltán azt mondta, ők nem tudtak arról, hogy Almássy Kornélt és családját, barátait zaklatták volna, őt azért keresték meg, hogy az "ügy megálljon".

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt mondta, nem állt érdekében, hogy találkozzon Giró-Szász Andrással, a találkozó így csak Somogyi Zoltán rábeszélésre történt.

A per jövő héten tanúmeghallgatásokkal folytatódik, a beidézett tanúk között van Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter is. Az ügyben a tervek szerint 2012 februárjában hirdetik ki az ítéletet.

A büntetőpernek van még két további vádlottja, ugyanis az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth Józseffel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!