no

Megszüntették Budaházy előzetes letartóztatását

2011.09.30. 18:26 Módosítva: 2011.09.30. 20:03

Megszüntette a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság a pénteki tárgyaláson.

DBELO20110930043
Fotó: Beliczay László

A bíróság a védelem indítványának helyt adva nem jogerősen megszüntette a legsúlyosabb kényszerintézkedést, és házi őrizetet rendelt el, így a több mint két éve fogva tartott Budaházy órákon belül diósdi otthonában lehet.

Budaházy maroknyi híve tapssal, örömujjongással fogadta a döntést. Az ügyész fellebbezett, így a Fővárosi Ítélőtábla határoz majd jogerősen. A pénteki elsőfokú döntés viszont azonnal végrehajtható.

A bíróság figyelmeztette Budaházyt és a szintén több mint kétéves fogva tartás után házi őrizetbe helyezett Szász Endre harmadrendű vádlottat, hogy csak a bíróság által meghatározott célból hagyhatják el otthonukat, a házi őrizet betartásának szabályait rendőrjárőr fogja ellenőrizni.

"Ha megszegik a házi őrizet szabályait, nincs az a bíróság, amely még egyszer kiengedné önöket" - intette a vádlottakat a tanács elnöke, és hozzáfűzte: "próbaidő következik, fontolják meg, mit kockáztatnak!"

Szóbeli indoklásában a bíró kifejtette, hogy megítélése szerint az előzetes letartóztatás mindkét korábban megállapított indoka, a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye egyaránt fennáll. Különösen Budaházy esetében, aki a vádbeli cselekményeket más, korábban elkövetett bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el. Ugyanakkor a bíró kifejtette azt is: nem tekinthet el attól, hogy mennyi ideje van letartóztatva a két vádlott, és mennyi ideig tarthat még az eljárás.

Még sok van hátra a bizonyításból, kiszámíthatatlan, hogy meddig tart az eljárás, házi őrizet pedig akkor rendelhető el, ha az előzetes letartóztatás céljai azzal is elérhetők - mondta a bírói tanács elnöke.

DBELO20110930046
Fotó: Beliczay László

A bíró megjegyezte, hogy a védelem által felajánlott, a vádlott testére rögzíthető elektronikus mozgásérzékelőt régóta ismeri a törvény, de alkalmazásának technikai feltételei mindmáig nem biztosítottak.

Budaházy ügyvédje a tárgyaláson a szabadlábra helyezési kérelmet indokolva hivatkozott arra is, hogy egy szakvélemény szerint 2009 nyara óta előzetes letartóztatásban lévő védence kislányai súlyos lelki károsodást szenvednek azért, mert több mint két éve nem tarthatják a kapcsolatot édesapjukkal, és ez végérvényesen pótolhatatlanná válik. Emellett rövidesen a törvény kötelező rendelkezése szerint is esedékes, hogy a bíróság felülvizsgálja Budaházy előzetes letartóztatásnak indokoltságát, amely a vádban foglalt bűncselekmény miatt legfeljebb négy évig tarthat.

Az ügyészség ellenezte a kényszerintézkedés enyhítését még abban a nem várt esetben is, ha a bűnszervezet vonatkozásában a védelem érvei helytállóak lennének, ugyanis a vádbeli cselekmények nagy súlyúak.

A törvény szerint a vádbeli cselekményekért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A Budaházy-per november végén folytatódik.