Öt év semmittevés után elvész a diploma

2011.09.30. 09:03

Aki a hallgatói jogviszony megszűnését követő ötödik év végéig nem teszi le a záróvizsgáját, búcsút mondhat a diplomájának – derül ki az új felsőoktatási törvénytervezet a Magyar Nemzet birtokában lévő, kodifikált változatából.

A szabályozás a felsőoktatás minőségi javulása céljából a jelenleginél jóval szigorúbb követelményeket állítana a hallgatók elé. Aki egy tárgyból négyszer bukik, azt elbocsátják.

A hallgatói önkormányzatok befolyása a szenátusokban jelentősen csökken majd. A HÖK-ök csak akkor delegálhatnának tagot a szenátusba, ha a tisztségviselők megválasztásán a hallgatók legalább ötven százaléka részt vett. Jelenleg ez alig 25 százalékos küszöbhöz van kötve.

A 116 oldalas javaslat szerint a Felsőoktatási Tervezési Testület a miniszter – a felsőoktatás fejlesztési, finanszírozási és kutatás-fejlesztési kérdéseiben – döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő szakértői testülete lenne, elemzéseket és prognózisokat készítene a munkaerőpiac felsőfokú végzettségű szakemberigényéről, javaslatot tenne az államilag támogatott hallgatói létszámkeretre, és annak elosztására. A testület a Felsőoktatási és Tudományos Tanács általános jogutódja lenne, és 2012. február 1-ig kell megalakulnia.