Sok gyógyszer olcsóbb lesz, de még több drágul

2011.09.30. 07:03

Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban – közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője.

"Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva" – mondta. Nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek az orvosukkal arról, hogy a gyógyszereiket érintően milyen változás várható.

Bidló Judit elmondta: az OEP-nek elég szűkösek a forrásai, a céljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnek tudjanak minél korszerűbb terápiát biztosítani, ezért az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg.

Alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat.

A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagú valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni a jövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható.

A rendszeresen szedett gyógyszereknél – például a vérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.