Kézzel visznek be százmillió adatot?

2011.10.01. 00:00
Szombaton 0 órától megkezdődik a népszámlálás, de arról még mindig nincs döntés, hogy a 31 napon keresztül gyűjtött több százmillió adatot milyen módszerrel vezetik át a kérdőívekről. A kormány egyszer már engedélyt adott a KSH-nak a digitális rendszer kiépítésre, majd váratlanul visszavonták azt. Történt mindez még júniusban, azóta sem döntött a kabinet, hogy akkor bízzák a technikára az adatfeldolgozást vagy állítsanak be pár ezer embert a feladatra.

A KSH azzal számolt az év elején, hogy 2,5 milliárd forintból megoldja a 2011-es népszámlálás során begyűjtött több száz millió adat bevitelét a rendszerbe, hogy aztán megkezdhessék azok feldolgozását, és a kérdőívek megsemmisítését. Egészen június 28-áig úgy tűnt, hogy minden sínen van, kinézték hozzá az optikai karakterfelismeréshez szükséges technikát (kanadai modell), engedélyt kértek a kormánytól a közbeszerzésre, meg is kapták, de aztán váratlanul, és mindenféle indoklás nélkül Orbán Viktor visszavonta az Orbán Viktor által másfél hónappal korábban kiadott engedélyt.

Miért?

Hivatalos magyarázat híján maradt a találgatás, hogy a kormányfő pontosan miért állította le a közbeszerzés. Az például bizonyos, hogy az engedélyezés és visszavonás között, egészen közel a lefújás időpontjához (június 24.) hirdetett eredményt a KSH a népszámlálással összefüggő nyomdai szolgáltatásokra kiírt közbeszerzési pályázaton. A győztes az Állami Nyomda Nyrt. lett (2001-ben is ők voltak), ami a nevétől eltérően már nem állami cég, viszont Erdős Ákoshoz, Gyurcsány Ferenc korábbi üzletfeléhez köthető. Három pályázó volt, a kiírás szerint a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás döntötte el a tendert. A szerződést végül összesen nettó 215 millió forintról kötötték.

A KSH még a nyomdai tender kiírásakor is azzal számolt, hogy optikai karakterfelismeréssel dolgozzák fel az adatokat, a közbeszerzési pályázatban szerepelt is egy kitétel, miszerint "a nyomtatványoknak alkalmasnak kell lenniük szkennelésen és karakterfelismerésen alapuló technológiávaltörténő tömeges feldolgozásra". Emiatt például jobb minőségű papírra kellett nyomni a kérdőíveket, ami drágította az árat.

Azért

Ha a júniusi visszavonásban nem is volt indoklás, megkérdeztük a közigazgatási tárcát, hogy mi indokolta a kormány lépését. Íme a válasz:

"A rendelet visszavonására azért volt szükség, mert a népszámlálással kapcsolatban bizonyos technikai döntések még nem születtek meg. A visszavonással azt igyekezett elkerülni a kormány, hogy a közbeszerzési eljárás megindítása engedélyezése így esetleg visszamenőlegesen kényszerpályára vitte volna ezeket a döntéseket."

Orbán Viktor májusban jóváhagyta

Bizonyos technikai döntéseken vélhetően azt értették, hogy a kormány mérlegeli: mégsem az optikai karakterfelismerésre bíznák a több százmillió adat feldolgozását, hanem manuálisan vinnék be azokat.

Olcsóbb, pontosabb, gyorsabb

Megkérdeztük azt is, hogy mi az előnye és mi a hátránya a két módszernek. Az KSH-n keresztül érkező minisztériumi válaszból az derült ki, hogy az optikai karakterfelismerés olcsóbb, pontosabb és gyorsabb. Ezzel szemben "a kézi rögzítés a munkahely teremtés szempontjából jelenthet előnyösebb megoldást".

Arra nincs pontos adatunk, hogy a kézi rögzítést hányan és mennyi ideig végeznék. Az biztos, hogy a KSH ezt házon belül nem tudja megoldani. Kormányzati oldalról volt állítólag olyan terv is, hogy közmunkásokat állítanának be. Csakhogy ez az ötlet elbukott, mert bár az adatrögzítés nem különösebben szofisztikált munka, azért bizonyos képességeket igényel, például legalább minimális számítástechnikai ismereteket, és kisebb képzést is kellene tartani az adatbevivőknek.

De mindenekelőtt egy döntés kellene a kormány részéről, hogy melyik módszert használhatja a korábban a korszerűbb módszerre készülő KSH, mert a júniusi visszavonás óta ez még mindig nem dőlt el.

Orbán Viktor júniusban visszavonta

Minimum 4-5 hónap, maradhat?

Azt már tudjuk, hogy gyorsabb az optikai beolvasás, de mennyi idő alatt dolgozhatóak fel az adatok digitálisan, illetve manuálisan?

"Természetesen ugyanannyi idő alatt is lehet, ha az egyik megoldásnál növeljük a gépparkot, a másiknál az emberi munkaerő mennyiségét. 4-5 hónap minimum kell a feldolgozáshoz" - írta a KSH, kevés konkrétumot említve, bár az utolsó mondat alapján a korábban vállalt határidőkből már kifutni látszik a hivatal. Mert akármilyen döntés is születik, a feldolgozáshoz még hozzáadódnak a közbeszerzési határidők. Pályázatot ugyanis ki kell írni, akár a megakasztott optikai felismerésre, akár a kézi bevitelre.

Előzetes adatokat 2012 márciusában adna ki a KSH a népszámlálásról, ezt a hivatal közlése szerint az adatbevitelre vonatkozó döntés nem befolyásolja. Viszont, "a végleges adatok publikálása akkor kezdhető meg a tervezett ütemezés szerint, ha a kormánydöntés a közeljövőben megszületik az adatbevitel módjára vonatkozóan".

Arra nem kaptunk választ a minisztériumtól, hogy mikor lesz döntés. Az adatokat mindenesetre elkezdték gyűjteni a számlálóbiztosok.