Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Rendőrökkel érkezett a Tettye Szalántára

2011.10.01. 11:23
A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. egy elszámolási vita miatt szombat reggel ismét megkísérli a vízellátás korlátozását a baranyai Szalántán, miután előző nap nem járt sikerrel. A társaság nyolc-tíz embere rendőrökkel érkezett a településre.

Dunai Zoltán, Szalánta polgármestere elmondta, hogy az elzárópont magánterületen van, annak tulajdonosa egy pótkocsival az akna fölött állt meg. A független polgármester közlése szerint mindeközben mintegy húsz helybeli arra vár, hogy mit lép a Tettye Forrásház. A rendőrök egyelőre nem avatkoztak közbe.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a pénteki vízkorlátozás megszüntetése, a szűkítő eltávolítása törvényellenes volt, így megteszik a jogi lépéseket. "A korlátozás helyreállítása azonban kötelességünk" – hangsúlyozta.

Pénzbe kerül

Sándor Zsolt szerint jogszerűen járnak el, hiszen az üzemeltetési szerződés alapján működtetik a vezetéket, és a szükséges szolgalmi jog is a rendelkezésükre áll. Hozzátette: ha sikerül a korlátozás, akkor a közegészségügyi minimummennyiséget adják majd át az ellátó hálózatba, de ennél többet nem. Teszik ezt mindaddig, amíg a Pécsi Vízmű nem rendezi a tartozását, vagy a szalántai önkormányzat nem talál olyan üzemeltetőt, amely hajlandó fizetni a Tettyének a szolgáltatásért.

"Ennek a víznek a megtermelése pénzbe kerül. A Pécsi Vízmű tevékenysége miatt csak Szalántán több tízmilliós tartozása keletkezett a cégnek" – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy nem fognak belemenni semmiféle provokációba.

Péntek reggel a Tettye Forrásház szakemberei egy szűkítőt helyeztek el a falu víztározóját ellátó vezeték egyik pontján. A szalántai képviselő-testület napközben úgy határozott, felkérik szolgáltatójukat, a Pécsi Vízművet, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot, ami meg is történt.

Maradt a Pécsi Vízmű

A Tettye és a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű között anyagi természetű vita van. A Tettye százmillió forint nagyságrendű összeget követel elődjétől. Szalánta jelenleg az egyetlen település a Tettye szolgáltatási területén, amely nem mondta fel a szerződést a Pécsi Vízművel.

A Tettye szerint a Pécsi Vízmű hátraléka abból adódik, hogy bár a baranyai megyeszékhely vízellátását 2009 októbere óta a Tettye biztosítja, Szalántán a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.