Érvénytelen a püspökladányi választás

2011.10.02. 20:46
Harmadszorra is érvénytelen volt a püspökladányi időközi képviselőválasztás, amit az autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor megüresedett helyére írtak ki. Két hét múlva, negyedszerre már biztos sikerül, érvényességi küszöb már nem lesz, csak akkor lehet eredménytelen a választás, ha az élen végzők ugyanannyi szavazatot kapnak. Erre kevés az esély, a Fidesz jelöltje 49 százalékot szerzett az érvénytelen választáson, a második jobbikos 29-et.

Érvénytelen lett a vasárnapi időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulója Püspökladányban, ahol csupán a jogosultak 21 százaléka adta le szavazatát, mondta el érdeklődésünkre Keserű László, a helyi választási iroda vezetője. Keserű tájékoztatása szerint bár a választási törvény júliusi módosításakor valóban úgy tervezték változtatni a törvényt, hogy már az első fordulóban se legyen érvényességi küszöb, a zárószavazás előtt benyújtott, de a záróvitában meg sem említett módosító indítvánnyal végül törölték a speciálisan az időközi választásokra betoldott passzusokat, így azokon - akárcsak a rendes országgyűlési választásokon - továbbra is ötven százalékos részvételhez van kötve a szavazás érvényessége.

A második fordulóban viszont általánosan - nem csak az időközi, hanem a rendes választásokon is - változtak a szabályok, így azon, függetlenül a résztvevők számától, az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta - még akkor is, ha szavazati aránya nem haladja meg az ötven százalékot. A második választási foruldó minden esetben érvényes, és csak abban az esetben eredménytelen, ha a legtöbb szavazatot kapó jelöltek nem kapnak eltérő számú szavazatot.

A mostani, érvénytelen választási fordulóban a Fidesz-KDNP jelöltje, Bodó Sándor 49 százalékot szerzett, a második helyen a jobbikos Rigán István végzett 29 százalékkal. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó 16 százalékot kapott, a független Galyas István 3,5, a Szociális Unió színeiben induló Bányász Róbert 2 százalékkal végzett. Bodó az eredetileg tervezett speciális szabályok szerint sem nyerte volna meg a választást, mert akkor ugyan érvényességi küszöb nem lett volna az első fordulóban, az eredményességhez viszont a győztes jelöltnek 50 százalék plusz egy szavazatot kellett volna szereznie. A nyári érvénytelen választáshoz képest a Fidesz 12 százalékot vesztett, a Jobbik 5-öt, míg az MSZP 6 százalékot nyert.

Püspökladányban a fél éve autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor megüresedett helyére írták ki az időközi választást, másodjára, miután júniusban az első és a második forduló is érvénytelenül zárult. Két hét múlva viszont szinte biztos, hogy képviselőt választanak, hacsak nem kapnak azonos számú szavazatot az élen végző jelöltek.