Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Bajnai: A kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott

2011.10.03. 18:43

Közleményben reagált a volt kormányfő, Bajnai Gordon titkársága hétfő este arra, hogy a parlament elfogadta a tavalyi zárszámadásról szóló jogszabályt. A törvény szövegében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt állította, hogy a Bajnai-kormány hazudott a költségvetési adatokról és eltitkolta a hiány mértékét. "A hazugság akkor is hazugság marad, ha törvénybe foglalják" – írta erről Bajnai titkársága.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tavalyi költségvetés adatait a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Költségvetési Tanács rendszeresen ellenőrizte. Mint írták, 2010 áprilisában 264 forint volt egy euró, most 294 forint; akkor az ország kockázatáért 1,7 százalék többletkamatot kellett fizetni a hitelezőknek, most 5,4 százalékot; a 2010 elején életbe lépő adóváltozás havi 2 millió forint alatt mindenkinek magasabb nettó fizetést jelentett, jövőre viszont "mindenki kevesebbet kap havi 260 ezer forintos jövedelem alatt".

Bár a gazdaság a Bajnai-kormány munkáját követően újra növekedési pályára lépett, most lassul, olvasható a közleményben. "A kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott, és most az ország a fal előtt áll. Logikus lenne visszatolatni, igaz, akkor a vezetőnek válaszolnia kellene arra a kérdésre, hogy a hozzá nem értés vagy a hazugság vitt-e minket tévútra. Ezt elkerülendő az, aki a kormánynál ül, inkább teljes gázzal a falnak hajtana. Pedig a zsákutcából visszafordulni kell, ameddig lehet, nem pedig padlógázzal továbbhajtani a frontális ütközésig" - zárul a Bajnai-titkárság közleménye.