Hatvanegy uzsorás van előzetesben

2011.10.03. 07:49

A folyamatban lévő százhúsz uzsoraügyben indult eljárásban csaknem száznegyven főt hallgattak ki gyanúsítottként, akik több mint félezer embert károsítottak meg, az elfogott uzsorások közül hatvanegy van előzetes letartóztatásban – mondta el a Magyar Nemzetnek Urbán Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályvezetője.

Úgy vélte, a közelgő jogszabályi változások és a hatékonyabb rendőri felderítés miatt várható, hogy egy ideig nő az elfogott uzsorások száma, ám ez nem jelenti azt, hogy az elkövetett bűncselekmények száma is megszaporodik.

Urbán Zoltán szerint ha "kiütnek" egy uzsorást, elképzelhetetlen, hogy bárki a helyébe lépjen, miután környezet látta, ahogy az illetőt megbilincselik, vagyonát lefoglalják. Másrészt az a sértetti kör, amelyik megbuktatta az elkövetőt, kiemelt figyelmet kap a rendőrségtől, ezért az újabb uzsorás nagy kockázatott vállal, ha velük próbál kapcsolatba lépni.

A főosztályvezető elmondta azt is, hogy az uzsorásokat a pénz megszerzésében többnyire nem a megélhetés, hanem a luxus iránti vágy motiválja, és áldozataikat leginkább szűkebb környezetükből válogatják, sokszor saját rokonaikat is eladósítják.