Ez a poszt a következő Percről percre része:

Állami erőszak és perverzió a Házban

Orbán Szaúd-Arábiában, Gyurcsány az ügyészségen, de a Parlament azért hétfőn is zakatol.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Meddig mondja a kormány a fehérnek a feketét - kérdezi végre Göndör István. Fehér= egykulcsos adó, fekete= rossz, többkulcsos a képviselő képletében.

    12
    Fotó: Huszti István

    Válasz helyett az általában fegyelmezett Cséfalvay Zoltán a NOFX zenekar Don't call me white című slágerét kezdi énekelni. Vagyis elmondja, jövőre minden jövedelmi csoportban csökken az adóteher.

  • Legalábbi sienaiprimitív mikroblogger szerint.

  • A kormány háborút kezdett a munkavállalókkal. Igen, jól értik - kezdte felszólalását az MSZP-s Gúr Nándor, aki maga is érezhette, hogy most már valakinek valamit mondania kell, mert mindenki el fog aludni. Sajnos aztán visszavesz a harcias lendületből, kérdésének a lényege, hogyan garantálja a kormány, hogy ne csökkenjenek a bérek.

    10

    Cséfalvay Zoltán nem mondja meg, hogyan garantálja ezt a kormány, azt viszont igen, hogy rugalmasabb szabályozás kell a munka törvénykönyvében. Annyit azért elmond, hogy a kormány javaslata megtartaná az éjszakai műszakpótlékot, azzal együtt, hogy "felülvizgsálná az indokolatlan pótlékokat".

    11
  • A civil intézmények keserveiről beszél az LMP-s Szabó Tímea. Milyen konkrét lépéseket tervez a kormány, hogy kiszámítható és stabil legyen a finanszírozási környezet, mikor lesz vége a késedelmes fizetéseknek?

    08

    Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára megköszönte a kérdést, majd méltatta a civilek szerepét és finoman korrigálta, sőt korrigálgatta a képviselőasszony felszólalásának egyes részleteit. Soltész még egyszer megköszönte a kérdést, majd a civileknek is megköszönte áldozatos munkájukat. Túlzás lenne azt állítani, hogy szikrázik a levegő.

    09
  • A fideszes Turi-Kovács Béla Hol tart az állam tulajdonában álló termõföldekhez kötõdõ nemzeti érdekeink védelme? címmel öninterpellál, majd a KDNP-s Spaller Endre azzal a kérdéssel ad fel magas labdát: Mit lehet tenni a felesleges vásárlásokba hajszolt nyugdíjas fogyasztók érdekében?

    Addig javasoljuk olvasóinknak, nézzék meg, mi a helyzet Gy. Ferenc kihallgatásán. A képviselők nagy része is ezt teszi éppen valószínüleg.

  • Z. Kárpát Dániel szerint a Jobbik nyomása hozta cselekvéskényszerbe a devizahitelesek ügyében a kormányt, de így is elhibázták, mert csak a legjobb helyzetben lévő hiteleseken segítenek, miközben a bankok extraprofitja érintetlenül marad. Nem várható el, hogy a magyar emberek fizessék a bankok luxusprofitját.

    Cséfalvay Zoltán szerint a gazdasági környezet biztosítására és amennyire lehet, a hitelek forintosítására van szükség, ugyanakkor nincs olyan csodamegoldás, ami minden típusú hitelesen segítene. Különböző hiteleseknek különböző megoldások kellenek az államtitkár szerint. Azt viszont visszautasította, hogy a Jobbik ihlette volna a kormányt. "Ha már mindenképpen múzsára lenne szükségünk, más múzsát választanánk" - mondta az államtitkár.

    "Kimentek a tankok, bejöttek a bankok" - vágott vissza Z. Kárpát, és nem fogadta el a választ, a Házzal ellentétben.

  • Harangozó Tamás szocialista képviselő kezdi az interpellációkat. A szolgálatba visszaterelt rendvédelmi dolgozók foglalkoztatásának részleteiről érdeklődik, majd közli, hogy ha ilyen részletekkel nem tud szolgálni a kormány, akkor abból kiderül, csak a pénzbehajtás a cél.

    Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint olyan ez az interpelláció, mintha egy gyújtogató az égő ház mellett állva szidná a tűzoltókat, hogy nem dolgoznak elég gyorsan. Mert az mégsem járja, hogy életerős emberek e dolgozzanak, miközben mások megszakadnak a munkában. Kontrát szerint egyre több nyugdíjas kéri maga, hogy visszahelyezzék az állományba. Ma 30 év a rendőrség átlagéletkora, szükség van a tapasztaltabb kollégákra.

  • Legalább a szocialisták egyik fele megtalálhatná a jobbik énjét és bocsánatot kérhetnének az atrocitások miatt - mondta válaszában Rétvári Bence államtitkár. Már csak azért is, mert ezek az események jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az MSZP összetöpörödött.

    Kisebbfajta rendszerváltássalért fel, hogy másfél éve a kordonokat virágosládák váltották fel a Kossuth téren - mondta Rétvári a tüntetések helyszínéről. Reméli, hogy a kettős állampolgárság kérdéséhez hasonlóan, ahol az MSZP végül meggondolta magát, itt is jobb belátásra térnek majd és bocsánatot fognak kérni.

    07
  • 2006 őszére emlékszik vissza a fideszes Gulyás Gergely. Szerinte mára már egységes az állami erőszak elítélése a magyar politikában, kivéve az MSZP-t, akiknek egymással harcoló frakciói szerinte egymást már jobban megvetik, mint ellenfeleik őket, de egy dologban egyetértenek: hogy nem kérnek bocsánatot az erőszakért, és még mindig fideszes puccskísérletről beszélnek az akkori események kapcsán.

    Ma azok féltik a magyar demokráciát, akik kormányzásuk idején az erőszakot is megengedhetőnek tartották, mondta Gulyás. Nem tudnak mit kezdeni azzal a koalícióval, hogy az MSZP szerint befolyásolják az ügyészséget az elszámoltatás ügyében, a Jobbik szerint meg nem befolyásolják eléggé, miközben ők csak betartják a jogállami kereteket.

    Látjuk az igazság részleteit és mindent megteszünk azért, hogy egy nap a teljes igazság kiderüljön és a bűnök ne maradjanak büntetlenül, mondta Gulyás.

    06
  • Cséfalvay Zoltán örül, hogy az LMP alternatív költségvetést készített 95 oldal terjedelemben, de olyan ez az irat, mintha egy fiktív országban lebegne. Szerinte az LMP büdzséje működne egy virágzó német tartományban, de most nem éppen ez a helyzet. Schiffer a válasz hallatán igencsak ingatta a fejét.

  • A költségvetés a nyomor és a munkanélküliség költségvetése lesz. Negyven éve kérnek mindig türelmet a kormányok a társadalomtól a nemzetközi helyzetre hivatkozva, a Fidesz sem tesz másképp, mondta Schiffer András. Szerinte a strukturális reformok valójában az ország kiárusítását jelentik. "Önök is a Bokros-Bajnai féle neoliberális utat járják" - mondta az LMP frakcióvezetője, vagyis a nemzet bajszának szelleme ma már másodszor járja be a parlamentet. Ha még egyszer elhangzik Bokros Lajos neve ma, leborotváljuk Vágó Gábort.

    Az LMP egyébként igazságos, háromkulcsos adórendszert és ökológiai adórendszert akar, valamint járulékcsökkentést.

    Schiffer szerint antikorrupciós intézkedésekre is szükség van, hogy az oligarchák kezéből kikerüljön az ország. Mi nem Kínát kívánjuk másolni, hanem tanult, egészséges emberek munkájára számítunk.

    05
  • Pálffy István (KDNP) napirend előtt emlékeztetett mindenki, hogy egy másik Európában vagyunk, mint amilyenre készültünk, vége van a békés éveknek, most jönnek a kemény idők. Szerencsére a kormány az adósság csökkentésére koncentrál. Mindenkinek lehet más véleménye, de egy biztos, Európában nincs másik út, mint támogatni ezt a politikát. Pálffy szerint el kell szakadnunk az európai gazdasági problémák tűzfészkétől.

    04
  • Cséfalvay szerint nehéz kibogozni, mit is akar mondani Volner.

    Azt szeretné, ha továbbra is ekkora vízfej legyen az állam? - kérdezi az államtitkár, aztán elmondja, hogy nem szereti, hogy az "országvédelmi tervet" és  "gazdasági szabadságharcot" ilyen lesajnálóan szokás emlegetni, miközben a nehéz világgazdasági helyzetben lényegében szerinte tényleg erről van szó.

    Nézzük meg, mi zajlik például Görögországban, mit jelent a gazdasági szabadság elveszítése, aztán lehet gúnyolódni ezen. Ez utóbbit szó szerint nem tette hozzá, mert az államtitkár ennél higgadtabb ember, de mi azért tudjuk, hogy erre gondolt.

    01
  • Volner János szerint Orbán gazdaságpolitkája az első brüsszeli útján vérzett el, amikor ez EU nem járult hozzá a magasabb hiányszámokhoz.

    Az Index akkor azt írta az útról: Orbán pofonért utazott Brüsszelbe.

    De vissza Volnerhez: tételesen sorolta eztuán az Orbán-kormány megszorító intézkedéseit, amelyek szerinte mostanra már túltesznek Bokros Lajos csomagján, miközben nem oldották meg a devizahitelesek ügyét és megbukott az egykulcsos adórendszer. A végén szolidan megkérdezte, mikor változtatnak ezen az úton.

    03
  • Cséfalvay Zoltán államtitkár csuklóból visszaperverzezte a szocialisták adórendszerét, ami szerinte a szürkegazdaság felé tolta az embereket. Miféle rendszer az, ami erre kényszeríti az embereket? Ellenben a Fidesz elképzeléseivel, ami ezzel ellentétes irányba hat, mondta őt. Aztán egy napon majd lesz söralátét méretű bevallás is.

    02
    Fotó: Huszti István
  • Az MSZP-s Burány Sándor akár el is sirathatná az Orbán-kormánynak azt az ígéretét, hogy egy söralátéten is elfér majd egy adóbevallás, de most már szerintem sokkal súlyosanb gondok vannak. Idézte Mellár Tamás közgadászt, akit szerinte nem lehet jobboldali elhajlással vádolni, és ezt mondta, perverz jövedelemelosztást valósít meg az adórendszer.

    Szerinte a világ legbonyolultabb adórendszere jött létre, ami ráadásul még a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást sem segíti.

    Orbán elképzelései nem jöttek be Burány szerint, és akár jelképesnek is tekinthetjük, hogy Matolcs ylegújabb elképzeléseit pénteken, a magyar mese napján jelentette be.

  • Az interpellációk között a megszokott témák jönnek majd elő, devizahitelesek, bércsökkenlés, termőföldek védelme, az MSZP-s Göndör István pedig azt tudakolja majd a nemzetgazdasági minisztertől, Meddig hazudja a kormány fehérnek a feketét?

  • Perverz adórendszer! kiált fel napirend előtt a szocialista Burány Sándor, amire minden bizonnyal Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondja majd, hogy épp ellenkezőleg. A jobbikos Volner János a kormány neoliberális fordulatáról, Schiffer András megszorítás helyett zöld fordulatról fog beszélni, ez egyébként akár fordítva is lehetne. Erős lehet Gulyás Gergely felszólalása, melynek címe: 2006, az állami erőszak soha el nem évülő bűne. Utána jön a Kálváriák Kálváriája című napirend előtti a jobbikos Ferenczi Gábortól, illetve A kiválasztottak, akiknek kárpótlás jár Karácsony Gergelytől, aztán rá is térhetünk a napirendre.

  • Orbán Viktor ma Szaúd-Arábiába utazik hivatalos látogatásra, Gy. Ferencet pedig hétfőn gyanúsítottként hallgatja az ügyészség, így nagy összecsapás ma biztos nem lesz. Küldjük helyette olvasóinknak az eredeti változatot.

  • cikkünk a témában:

    Kutyából nem lesz csincsilla

    Nagy év végi hajrára készül a parlament, de egyelőre az őszi ülésszak első hónapjának csigalassúságú törvényalkotási tempójában folytatja a munkát. Így egyre kevesebb idő jut az év végéig elfogadandó harmincvalahány sarkalatos törvény tárgyalására. A héten deregulálnak, stratégiáznak és közbeszerzést lazítanak. Valamint talán elfogadják a 2010-es zárszámadást. Ez várható ma.