16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 2
Németország 4

Gyurcsány közzétette a Sukoró-ügy dokumentumait

2011.10.04. 11:47 Módosítva: 2011.10.04. 11:49
Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra hozta meggyanúsításának tényállását és a hétfői ügyészségi kihallgatásán készült videófelvétel egy részét. Az ügyészség szerint a volt miniszterelnök a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

A dokumentum szerint Gyurcsány Ferenc megalapozottan gyanúsítható egy rendbeli hivatali visszaélés bűntette elkövetésével.

A tényállás alapján a Sukoróra tervezett King's City beruházás befektetői azt kérték a kormánytól, hogy a projekt céljára kiszemelt ingatlanegyüttes tulajdonát csere útján szerezhessék meg. Indokként arra hivatkoztak, hogy el szeretnék kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat, tartva attól, hogy pályázat esetén nem ők lennének a nyertesek.

Tátrai két hónapot kapott

A befektetők és több állami vezető, köztük Gyurcsány Ferenc 2008 májusi, a Parlamentben tartott megbeszélése kapcsán a gyanúsítás rögzíti: az akkori miniszterelnök azt a kérdést tette fel Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetőjének, hogy elméletileg van-e lehetőség az állam és a magántulajdonosok között ingatlancserére.

"Az igenlő válasz után Ön döntött arról, hogy támogatja a befektetőknek csere útján történő ingatlanszerzését. A végrehajtásra két hónapos határidőt szabott Tátrai Miklósnak. Feladatául szabta Tátrai Miklósnak azt is, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló Fejér megyei földterületek befektető általi hasznosítását – csereingatlanok értékbecslése, tulajdonjog-rendezés – készítse elő" – olvasható a gyanúsításban.

A dokumentum arra hivatkozik, hogy az állami vagyonról szóló törvény szerint az értékesítést végzőnek a vagyon tulajdonjogának átruházását – ha törvény, vagy annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet kivételt nem tesz – versenyeztetéssel kell megkísérelni.

"Törvényi felhatalmazás nélkül"

Az irat kitér arra is, hogy a cselekmény idején hatályos, a Nemzeti Földalapról szóló törvény szerint az MNV Zrt. a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldvagyont a földrészlet nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladásával, illetve nyilvános pályázat útján haszonbérbe adásával vagy vagyonkezelésbe adásával hasznosítja. A törvény értelmében a Nemzeti Földalap felett az állam nevében a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja.

"A cserére vonatkozó döntést Ön törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg. Az ön döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére" – áll Gyurcsány Ferenc gyanúsításában. Eszerint "a földcsere kérdésében hozott, utasítás jellegű – ténylegesen és kizárólag a befektetők érdekét szolgáló - miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács egyes tagjainak –- bűncselekmény megalapozott gyanúját is – megvalósító eljárását".

Kemény szavak

A volt kormányfő nyilvánosságra hozott egy, az ügyészségi kihallgatásán készült, valamivel több mint kétperces videófelvételt is. Gyurcsány Ferenc ebben azzal vádolja az ügyészeket, hogy nem az alkotmányhoz, hanem a vele szembenálló politikai erőkhöz, a miniszterelnökhöz és annak pártjához hűségesek. "Ha azt gondolják, hogy ennek a hatalomnak a hátterében Önök bármit megtehetnek, és ez a háttér örökké meg fogja óvni Önöket attól, hogy törvényes körülmények között egyszer majd számot adjanak arról, hogy miért sértették meg az esküjüket, akkor azt hiszem, Önök tévednek" – mondja.

A konkrét ügyet illetően kinyilvánítja: az ügyészek gyanúja megalapozatlan, hamis, konstruált. "Abból a politikai igényből építkezik, amelyet a mai kormánypárt évek óta hangoztat, és amelynek teljesítését Önökre bízta, amely teljesítés elősegítése érdekében Önt kitüntette. Mindenkinek megvan a maga 30 ezüstje. Úgy látom maguknak ez a 30 ezüstpénz kellett ahhoz, hogy ebben a becstelen eljárásban részt vegyenek" – mondja Gyurcsány Ferenc az ügyészeknek.

Közülük Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze a közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át.

"Ezt tettem, erre büszke vagyok"

A felvételen Gyurcsány Ferenc azt is mondja: Sukoró-ügyben azt tette, amit a miniszterelnöknek tennie kell. "Ha egy miniszterelnöknek a kormánya azt mondja, hogy egy befektetés jogszerű és célszerű, akkor a miniszterelnöknek az a dolga, hogy hazáját szolgálva kifejezze a befektetés iránti támogatását. Ezt tettem, erre büszke vagyok. Önök meg szégyelljék magukat. Kérdéseikre ezen túlmenően, tekintettel az eljárás jellegére, nem kívánok válaszolni. Ha vádat emelnek ellenem, a bíróság előtt be fogom bizonyítani, hogy Önök egy becstelen eljárásnak aktív résztvevői" – mondja.  • Hírek
  • Hírek