Még a katasztrófát is megünnepeljük

2011.10.04. 19:18

10 évvel ezelőtt történt az iszapkatasztrófa - kezdte el óriási bakival Pintér Sándor belügyminiszter a kolontári iszapkatasztrófa egyéves évfordulóját ünneplő beszédét Devecseren.

A 2010. október 4-én szakadt át a MAL Zrt. Ajka és Devecser közötti vörösiszaptárolójának gátja, ami miatt egymillió köbméter lúgos zagy öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, tíz ember veszítette életét emberi mulasztás miatt. Az évfordulót a kormány katonazenekarral és prominens állami vezetők jelenlétével ünnepelte a térségben. Devecser és Kolontár kis kihagyás után újra a média és az ország figyelmének központjába került, az újságírók megint ellepték a Paradiso Pizzériát, az utakon újra felbukkantak a fekete Skoda Superbek, Dolce&Gabbana napszemüveges nők, de holnapra mindez ismét a múlté lesz.

A helybéli monumentumokon, az utakon még mindig vöröslő iszapon kívül már csak az az új kiadvány fog emlékeztetni arra, hogy mi volt itt egy éve, ami az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadásában látott napvilágot Vörösiszap Magyarország 2010 címen. Az igényes kiadvány azt a munkát foglalja össze, amit a kormány végzett az utóbbi egy évben a katasztrófa pusztításának helyreállításában. A Magyar Kármentő Alapba összegyűlt 530 707 000 forint és a kormány vis maior keretéből kiosztott 1,7 milliárd forintból jutott pénz a mai ünnepségre és a képeket fénylő papírra szedett emlékkiadványra is, amiben a gátszakadás úgy néz ki, mint egy gyönyörű, magasztos festmény. Az emlékfüzetet angol nyelven is kiadták, és emellé még 260 000 példányban legyártottak Miskolcon egy új devecseri képeslapot.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kolontári tanösvény avatásánál elmondta a néhány megjelent helybélinek és a sajtó szép számú képviselőjének, hogy már csak képekre, villanásokra emlékszik a katasztrófából, de ami a lényeg, hogy ennek kapcsán megtörtént a csoda: a nemzeti összefogás. "Még a katasztrófát is megünnepeljük" - fintorgott a beszéd közben egy sokat látott, öltönyös úr.

Az emlékezésbe nem vittek bele sok új elemet, az ünnepségsorozat felszólalói előbb-utóbb a nemzeti összefogás témakörénél kötöttek ki, ami a katasztrófa után valóban megvalósult, és tényleg nem mindennapi esemény.

A kedd délelőtti ünnepség leginkább a rendfenntartó szervek belterjes ünnepsége volt, Pintér Sándor először Kolontáron egy környezetvédelmi tanösvényt avatott fel, ami a felelőtlen emberi magatartásra és kapzsiságra hívja fel a figyelmet, majd protokollárisan feladott egy képeslapot a szintén újonnan épített devecseri postán. "Kérek mindenkit, hogy gyorsan hagyja el a buszt, mert a belügyminiszter úr eléggé feszített tempóban akarja feladni a képeslapot!" - utasították az újságírókat a buszról, és ez valóban így történt. "Ne rondítsuk el a képet!" - ugrott arrébb egy kötelességtudó újságíró, amikor Pintér Sándor megszokott kék árnyalatú szemüvegében közelített a postaláda felé.

Ezután térhetett rá Pintér a  megemlékezés fő programjára, a Devecseren elbontott házak helyén létesített emlékpark átadására.

A nyolc hektáros emlékpark ugyan még erősen porzik, mert a befüvesítésére még nem került sor, de aki járt itt az utóbbi egy évben, az már azt is tudja értékelni, hogy nem vörösen porzik. "Mindenki kapjon föl egy lapátot, aztán egyből befejezzük a parkot" - hallatszott egy helybéli különvéleménye a kitüntetések átadása után, látva a közel ezer egybegyűltet. "A pofám leszakad, hogy mindenki kap kitüntetést" - szólalt meg egy másik nézelődő, miután az emberek nagy része napszúrásközeli állapotba került az árnyék nélküli parkkezdeményen.

Az eseményen részt vett Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos is, aki az eddig megszokottnál boldogabb arccal közlekedett Kolontáron és Devecseren, és egy objektív megfigyelő szerint ma különösen hasonlított Bástya elvtársra. "Mennyé', Béla, neked szól a trombita!" - szólt az egyik nézelődő viccelődve a mellette álló öreg úrnak, amikor megszólaltak a harsonák az emlékpark átadásakor. "Hölgyeim és uraim, jobbra át!" - vezényelte egy katona az ünnepségre sorakozókat Pintér Sándor érkezése előtt. Az ünnepségen jelen volt Mádl Dalma és Lévai Anikó is jószolgálati nagykövetként, jó tettük cserébe nekik jutott egy kis árnyék a fejük felé. Orbán Viktor csak azért nem volt jelen, mert épp Szaúd-Arábiában tartózkodik.

A keddi megemlékezés fénypontjaként megszólaló, azaz nagyon hangosan, tekintélyt parancsolóan, de a szavakat alig érthetően kiabáló Pintér Sándor így foglalta össze a katasztrófa után eltelt egy évet: "Kétszer ad, aki gyorsan ad, és a magyar kormány gyorsan adott. Megkezdtük az újjászervezést, vonzóbbá tettük Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhely községét. Az üzenet, hogy úrrá lehet lenni a válságon, ehhez kívánok erőt, egészséget, boldog életet mindenkinek!"