György
14 °C
24 °C

Áder irányíthatja a bíróságokat

2011.10.05. 08:28

Az igazságszolgáltatás reformját érintő törvénytervezetek október közepén, míg a választójogi törvényjavaslat a hónap végén kerülhet a parlament elé - írta a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdán.

A Magyar Nemzet információja szerint Áder János esélyes az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal (OBH) élére. A HVG korábban azt írta, hogy Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke - Szájer József EP-képviselő felesége - esélyes a posztra. A januárban felálló hivatal elnöke nem lesz azonos a Kúria (az eddigi Legfelsőbb Bíróság) elnökével, hanem a parlament választja majd meg kétharmados többséggel, kilenc évre. Az OBH javaslatot tehet a bírók kiválasztására, döntene a bíróságok költségvetéséről, felette hivatali szinten az igazságügyi tárca állna, de az új szervezet a minisztériumtól függetlenül működne. A szervezet elnökét még novemberben, vagy december elején megválasztják.

A Legfelsőbb Bíróság jogutódjaként létrejövő Kúria élére a korábbi hírekkel ellentétben nem Baka András jelenlegi főbíró kerül majd.
A várhatóan október végén a parlament elé kerülő választójogi törvény tartalmazza, hogy a határon túli magyar állampolgárok egy országos listára adhatják majd le szavazatukat, ezt levélben vagy, mint a Magyar Nemzet írta, az érintett ország konzulátusán tehetik majd meg.