Az új választásokon alig rúgnak labdába a határon túliak

2011.10.06. 23:08 Módosítva: 2011.10.06. 23:09
Egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesz javaslatot a Fidesz-frakció, és a határon túli magyarok is kapnának szavazati jogot az országos listára - derül ki a választójogi törvény koncepciójából. Az MSZP szerint ezzel a Fidesz hatalmát akarják bebetonozni, az LMP úgy látja, az ajánlószelvény-gyűjtés rossz gyakorlata megmarad, de eltörlik a legjobbat, a kétfordulós szavazást. A Political Capital választási szakértője szerint csekély súlya lesz a választásokon a határon túliaknak.

A Fidesz koncepciója szerint a 200 fős parlamentet egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszeren keresztül választhatják meg, amely a legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (pártlistás) rendszert.

A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazattal rendelkezik minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár: egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le. Ha a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig a nemzetiségi jelöltre adhat le.

A koncepció szerint megszűnnének a jelenlegi területi (19 megyei és 1 fővárosi) listák és helyüket az országos lista venné át.

A Fidesz tervei szerint emellett a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak.

A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

MSZP: Bebetonozzák a Fidesz hatalmát

Az MSZP szerint a Fidesz választójogi koncepciójával bebetonozná a párt hatalmát, és a javaslatok nem oldják meg a hazai választási szisztéma igazi problémáit. Molnár Zsolt, az MSZP képviselője reagálásában közölte, hogy bizonyos pontokon mélyíti a rendszer problémáit az új koncepció. Szerintük sem arányosabb, sem igazságosabb nem lenne az új rendszer, inkább a mainál jóval aránytalanabb struktúra jönne létre.

Az MSZP szerint alkotmányos aggályokat is felvet a koncepció, amikor javaslatot tesz a kétszintű állampolgárság bevezetésére. A határon túliak szavazójoga ugyanis másként érvényesülne, mint a belföldön élőké, mivel a Magyarországon élő választók két szavazatával szemben a határokon túl élőknek csak egy szavazati jogot ad.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a koncepcióra úgy reagált, hogy annak kulcseleme a választókerületek száma lesz, de ezt még nem pontosították. Mint mondta, a rendszer arányossága azon múlik, hogy hány egyéni és hány listás mandátum lesz. Hozzátette: pártja a német modell bevezetését szorgalmazza, amelynek lényege, hogy az egyéni választókerületek megtartásával alakít ki arányos parlamenti mandátumokat.

A szóvivő szerint a javaslatnak vannak olyan elemei, amelyeket támogatnak, ilyen az egyfordulós rendszer, mivel az sokkal olcsóbb.

LMP: Eltörlik a legjobbat, a kétfordulós szavazást

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a Fidesz választási koncepciója fenntartja a rendszer legrosszabb elemét, az ajánlószelvény-gyűjtést, miközben eltörli a legjobbat, a kétfordulós szavazást

Mint mondta, az ajánlócédula-rendszer elavult, miközben eltűnik a stabil kormánytöbbség létrejöttét biztosító, de a választói akaratot is arányosan tükröző kétfordulós jelleg. Hozzátette, hogy ennek ellenére a javaslat "egy hajszállal jobb", mint amit Áder János EP-képviselő korábban ismertetett, mert megtartaná a kompenzációt, habár egyelőre nem lehet tudni, hogy ez milyen módon valósulna meg.

Nézőpont: Egyszerűbb, átláthatóbb

A Nézőpont Intézet választási szakértője úgy értékelte a koncepciót, hogy az a jelenleginél egyszerűbb, ésszerűbb, átláthatóbb és rugalmasabb választási rendszer kialakítását vetíti előre.

Fodor Csaba szerint a parlament létszámának csökkentése és a vegyes választási rendszer egyidejű fenntartása módosítja az egyéni választókerületi és listás mandátumok arányát. A 90-110 közötti egyéni választókerület szerepe hangsúlyos a modellben, ugyanakkor az új választókerületi térkép kiegyenlíti a jelenlegi választókerületi aránytalanságokat - mondta az elemző.

PC: Csekély súlya lesz a határon túliaknak

A Political Capital választási szakértője úgy vélte, csekély lehet a súlya a határon túli szavazóknak a Fidesz-frakció választási koncepciója szerint. László Róbert szerint világossá vált, hogy a kompenzációs mechanizmus nem tűnik el a választási rendszerből, csak átalakul: nem önálló listán, hanem az országos listás voksokkal összekeverve számolják majd el a vesztes egyéni jelöltekre leadott szavazatokat.

A koncepcióból emellett kiderül az is, hogyan gyakorolhatják esetleges választójogukat a határon túli magyarok - mondta az elemző, hozzátéve: azáltal, hogy ugyanarra az országos listára szavazhatnak, mint az anyaországiak, és kizárólag erre lesz jogosultságuk, szavazataik súlya csekély lesz. László Róbert ezt azzal indokolta, hogy így sem a 90-110 egyéni mandátumra, sem a töredékszavazatokra egyáltalán nem lesz hatásuk.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökségi tagja azt mondta, ha megvalósul a Fidesz koncepciója, azzal a Kárpát-medencei közös magyar akaratképzés a fikció síkjáról jogi síkra kerül. A politológus, aki egyike az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozását kezdeményező kilenceknek, úgy vélte: ez fontosabb annál, hogy melyik politikai erő győzedelmeskedik az egyes választásokon.