Geréb Ágnes házi őrizetben marad

2011.10.06. 17:36 Módosítva: 2011.10.06. 17:37
A Fővárosi Bíróság csütörtöki, jogerős végzésében helybenhagyta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetének meghosszabbítását; a végzés szerint a korábban első fokon eljárt Budai Központi Kerületi Bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben.

Az elsőfokú bíróság a védők érvelésével szemben "konkrét adatokkal alátámasztottan" jutott arra a következtetésre: alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el - olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében.

Geréb Ágnes ellen "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt" a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya folytat eljárást. A gyanúsított házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb december 21-ig hosszabbították meg.

A Fővárosi Bírósági közleménye szerint Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való, három évre szóló eltiltása idén január 5-én telt le. Ez ugyanakkor nem változtat azon a tényen, hogy az orvosi foglalkozástól eltiltott gyanúsított "az eljárás tárgyát képező, hasonló jellegű tevékenységet - bebizonyítottság esetén - nemcsak ezen eltiltás hatálya, de további vele szemben már folyamatban lévő és hasonló jellegű cselekmények miatt indult büntetőeljárások hatálya alatt végezte".

Mint kiemelték: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érvényesüléséhez. Továbbá az elsőfokú bíróság helyesen utalt arra is, hogy a foglalkozási szabályszegéseknél megállapítható volt a szándékos elkövetés - írta a bíróság a közleményében.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Geréb Ágnest egy újabb eset miatt 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték.

Az elmúlt egy évben többször tüntettek a Geréb Ágnes mellett kiálló civil szervezetek. A szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért legutóbb szerdán, nagyjából kétszázan demonstráltak Budapesten.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint Geréb Ágnest jogszerűtlenül korlátozzák szabadságában, részesítik megalázó, embertelen bánásmódban, a szülész-nőgyógyászt szabadon kell engedni. Az ellenzéki párt rendszerszintű problémákat lát a fogva tartás magyarországi gyakorlatában.

Szabó Tímea, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke csütörtöki közleményében példátlannak nevezte, hogy egy orvos hónapokat tölt börtönben, majd közel egy évet házi őrizetben úgy, hogy nem erőszakos bűncselekménnyel vádolják.