Gyurcsány: Bajnai a barátom, nem titkos szövetségesem

2011.10.06. 18:35
"Bajnai Gordon 25 éve a barátom, nem titkos szövetségesem" - így reagált Gyurcsány Ferenc az által vezetett Táncsics Alapítvány csütörtöki rendezvénye előtt újságírói kérdésre válaszolva arra, hogy a Heti Válasz szerint olyan politikai szervezet kialakításán dolgozik, amely az olaszországi Olajfa szövetség mintájára működne, és amelyet Bajnai Gordon vezetne.

A volt miniszterelnök azt mondta: e tárgyban folyó titkos tárgyalásokról nem tud, ugyanakkor szerinte kétségtelen, hogy az Orbán-kormányt a demokraták minél szélesebb együttműködésének, koalíciójának kell majd leváltania.

Arra a kérdésre, hogy ki vezetheti ezt a koalíciót, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: először arról kell megállapodni, milyen program szükséges a kormányváltáshoz, és csak ezután van értelme arról beszélni, hogy "ki legyen a főnök".

A Heti Válasz e heti számában arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc egy utódja, Bajnai Gordon által vezetett Orbán-ellenes olajfa-koalíció létrehozásán dolgozik, amelyben "a meggyengített MSZP, a Schiffer András alól kihúzott LMP", az Árok Kornél és Kónya Péter vezette szolidaritási mozgalom, illetve az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport és Gyurcsány leendő új pártja is helyet kapna.

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány korábbi pénzügyminisztere csütörtökön azt mondta: Bajnai Gordon kettőjük telefonbeszélgetésékor marhaságnak nevezte a Heti Válaszban leírtakat.

Az olasz balközép erők Olajfa elnevezésű koalícióját 1995 februárjában alapította Romano Prodi, a koalíció egy évre rá győzött a parlamenti választásokon, Prodi miniszterelnök lett. A szövetséget eredetileg hat párt és három kisebb csoportosulás alkotta, és az 1996 és 2001 között három kormányfőt is adott. Ezt követően Silvio Berlusconi jobbközép kormányának ellenzékét alkotta. Romano Prodi, aki közben az Európai Bizottság elnöki tisztét töltötte be, mandátumának lejárta után visszatért az olasz belpolitikába, és 2005-ben őt választotta elnökévé az akkor már négy balközép párt alkotta Olajfa Szövetség.