Letartóztatják-e Kocsis Mátét, ha cigit kér az utcán?

2011.10.06. 21:17
Hajléktalan felszólaló, ellentüntetők táblájának elvétele és személyeskedő vita is volt a józsefvárosi önkormányzat csütörtöki testületi ülésén, melyen megszavazták a közrendvédelmi akció fedezetének növelését, a közterületekről és köztisztaságról szóló rendelet módosítását és a lélek-segítségnyújtási program elfogadását. Az ülés előtt és közben is tüntettek a kerületben. A környező kerületek egyelőre nem készülnek hajléktalanok tömeges érkezésére.

A leghevesebb vita az első napirendi pont tárgyalása közben zajlott, ez szólt arról, biztosítson-e az önkormányzat újabb forrásokat a közelmúltban megnyílt szabálysértési iroda működéséhez. Mióta bekeményített az önkormányzat, ide visznek be naponta több tucat hajléktalant. A most megszavazott plusz forrásoknak köszönhetően (csak személyi kiadásokra 15 millió forint) az iroda napi 24 órában működik majd, plusz öt fő személyzettel.

Mire azonban idáig eljutottunk - 14 igen és 4 nem szavazattal született meg a döntés -, több szokatlan jelenet is lezajlott. Az ülés nyílt volt, és szót kaphatott a Város Mindenkié, zömében hajléktalanokból álló egyesület tagja, a 17 éve hajléktalanként élő Balog Gyula is. Balog elmondta,  őt magát is gyakran zaklatják agresszív hajléktalanok, amikor a Fedél nélkül újságot árulja, ugyanakkor a mostani önkormányzati lépések nem tesznek különbséget a deviáns elemek és a többiek között, és mindenkit egyformán sanyargatnak. Elismerte azt is, Józsefvárosban van ugyan a legtöbb szociális bérlakás, de összességében így is sokkal kevesebb van a kelleténél.

Megelégelte a tüntetőket

A vita szinte teljes egésze alatt tüntetők voltak a teremben táblákkal, melyek szerint a szegénység nem bűnözés, börtön helyett pedig lakhatást kell biztosítani. Kocsis Máté polgármester egy idő után megelégelte a táblákat, a teremőr elvette azokat, az ellentüntetők pedig távoztak.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az utóbbi idők megnövekedett médiafigyelmét Kocsis láthatóan nehezen viseli. Többször megjegyzéseket tett arra, kíváncsi, mit fognak hazudni a sajtóban ezután (például arról, börtönbe kerülnek a hajléktalanok), hogy a jelen lévő fővárosi LMP-s képviselő, Somfai Ágnes milyen trendi sajtótájékoztatókat fog tartani, sőt, az is szóba került, ki miket kommentel álnéven kerületi blogokra.

Aránytalan teher

A vita érdemi része az ellenzék és Kocsis között lényegében arról szólt, hogy a polgármester szerint a kerületre aránytalanul nagy teher nehezedik, mert a hajléktalan-ellátók jelentős része van itt, ahová Budapest más részeiről és vidékről is sok hajléktalan érkezik, miközben ezek a kerültek vagy települések nem veszik ki a részüket a probléma kezeléséből. Ezzel Kocsis szerint embertelen módon rátolják a problémát a Józsefvárosra. A polgármester kifogásolta a támadásokat, mert szerinte a kerületben csak betartják a jogszabályokat, és senkit nem ér törvénytelen vegzálás, a lakók pedig örülnek az intézkedéseknek.

Somfai Ágnes azzal érvelt, Európában sehol sem kezelik rendészeti kérdésként a hajléktalanságot, a hajléktalanokat pedig szociális munkásoknak kellene felkeresniük, nem rendőröknek.

Tilos lesz a koldulás

A hosszúra nyúlt vita után már ellentüntetők nélkül szavazták meg, tilos lesz a dohányzás bizonyos közterületeken, tilos lesz a koldulás lényegében minden formája és a kukák elmozdítása vagy “rendeltetéstől eltérő” használata is. A heves kitörések után itt már a hangulat is lazább lett, arra az ellenzéki felvetésre például, hogy a megfogalmazás nem elég pontos, és ezután ha Kocsis Máté egy képviselőtársával az utcán sétál, és cigit kér tőle, őt is elő lehet majd állítani, a kerületi vezető így válaszolt: komolytalan felvetésre hadd válaszoljak komolytalanul, elő fogom írni, hogy legyen nála cigi, különben elvezettettem.

A józsefvárosi modell

Azt pedig ellenszavazat nélkül szavazták meg, hogy az önkormányzat indítsa el a lélek-segítségnyújtási programot. A program részletei még kidolgozásra várnak, de a lényege, hogy azoknak a hajléktalanoknak segít mentorálással, munkához jutással és lakhatással, akik a kerületben váltak hajléktalanná, és akik együttműködnek az önkormányzattal. Kocsis szerint a modell példaértékű lehet. Bár még sok buktató van benne, amiket egyelőre ők sem tudják pontosan, hogyan fognak kezelni (például mi lesz azokkal, akik visszaélnek a programmal), de el kell indulni ebbe az irányba, és ha beválik, javasolni fogja minden más településnek is.

Az ülés előtt is tüntettek civilek és az LMP képviselői az önkormányzat előtt, késő délután pedig a Város Mindenkié alapítvány demonstrált a szabálysértési iroda előtt, nagyjából ötven fő részvételével. A tüntetéshez helyi lakosok is csatlakoztak.

A Város Mindenkié egyesület szerint az önkormányzatnak az a célja, hogy kiűzze a hajléktalanokat a kerületből, akik ezért a szomszédos kerületekbe menekülnek át. Az Index ezért szomszédos kerületek önkormányzatainál érdeklődött, mit éreznek ebből, mire számítanak.

Nem számítanak tömegekre

Bácskai János, Ferencváros polgármestere az Index kérdésére azt mondta, nem számítanak tömeges átvándorlásra a Józsefvárosból, ezért erre vonatkozólag nincs is koncepció.

Wéber Tibor, a X. kerület alpolgármestere szintén nem tart tömeges inváziótól, már csak azért sem, mert szerinte több hajléktalan él Kőbányán, mint a Józsefvárosban. Ezt mutatja, hogy a kerületben nyolc intézmény is működik, amelyik foglalkozik a hajléktalanokkal, és sok az elhagyott terület is, ahol tanyát tudnak verni. Az alpolgármester szerint a kerületeknek közösen kell megoldást találniuk a kérdésre, de ő semmilyen durva vagy drasztikus lépést nem támogat a kerületi és esetlegesen ide áramló hajléktalanokkal szemben.

Egy neve elhallgatását kérő rendőr ugyanakkor úgy nyilatkozott a X. kerületi rendőrkapitányságtól, hogy keményen fel fognak lépni a hajléktalanokkal szemben, mert ezt a problémát meg kell oldani.

A Keleti pályaudvar a hajléktalanok meghatározó gyülekezőhelye, kezdte Vető Marietta a VII. kerület sajtófőnöke. A józsefvárosi szigorítások miatt várható, hogy a hajléktalanok átszivárognak a környező kerületekbe. Amennyiben a kerületben a hajléktalan ellátást biztosító szervezetek, illetve a lakosság jelzik a hajléktalanok számának növekedését, úgy az önkormányzatnak végig kell gondolnia, hogy milyen intézkedéseket kell tennie a hajléktalanok elhelyezésére és a lakosság megnyugtatására. Mivel nem merült fel még ilyen típusú probléma, ezért forgatókönyv sem készült még a helyzet megoldására, mondta Vető.