Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Magyar kormánytámogatást kap a Nokia

2011.10.06. 17:19
A kormány mai ülésén döntött a Nokia Siemens Networks Kft. 2,7 milliárd forintos, 224 új munkahelyet teremtő beruházásának 10 százalékos támogatásáról. Elfogadták a Belügyminisztérium jelentését a közfoglalkoztatás új rendszerének kialakításáról, a Start-munkaprogram megindításáról. A kabinet támogatta az uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatos parlamenti képviselői módosító indítványokat.

A kormány csütörtöki ülésén döntött a Nokia Siemens Networks Kft. 2,7 milliárd forintos, 224 új munkahelyet teremtő beruházásának 10 százalékos támogatásáról. Orbán Viktor 2010 szeptemberében tárgyalt Mari Kiviniemi finn miniszterelnökkel. Akkor jelentették be, hogy a finn cég bővíti budapesti kutatás-fejlesztési központját. A Nokia fejlesztési központját 1998-ban alapították. A mostani beruházást Magyarország több kelet- és nyugat-európai országgal versenyezve nyerte el, közölte a kormányszóvivői iroda.

A közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz a visszatéréshez az elsődleges munkaerő piacra, közölték, miután elfogadták a Belügyminisztérium jelentését a közfoglalkoztatás új rendszerének kialakításáról. A kormány a közmunkával a munka világából tartósan kiszorultak – köztük a romák, valamint a szakképzetlen munkavállalók – visszatérését akarja ösztönözni elsősorban az építőiparba és a mezőgazdaságba, hogy a segélyeknél magasabb munkabért lehessen adni. A Start-munkaprogram a kiindulás, ahonnan az emberek tovább tudnak lépni a nyílt munkaerőpiac világába, közölték.

A kormány szerint az uzsora-bűncselekményekkel szemben a törvény leghatározottabb szigorával kell fellépni a jövőben, azaz meghirdeti zéró-tolerancia elvét. Megtárgyalták az uzsoratörvényekre vonatkozó parlamenti képviselők által benyújtott módosító indítványokat. Ezek alapján a kabinet egyet ért avval, hogy nemcsak a megelőzés és a büntetés a cél, hanem fontos szempont a károsultak kárpótlása is, valamint a további szélesebb védőháló létrehozása az uzsorások elleni küzdelemben.