Felfüggesztették az eljárást Schönthal Henrikkel szemben

MTI/Index
2011.10.07. 15:29

Felfüggesztette a Fővárosi Bíróság Schönthal Henrikkel szemben a büntetőeljárást a brókerbotrány perében. A bíróság pénteki közleménye szerint szakértői vélemény alapján döntöttek így, mivel a tizenhetedrendű vádlott jelenlegi egészségi állapotában nem folytatható le a büntetőper. A felfüggesztő végzés jogerős, miután azt az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette.

A bíróság emlékeztetett: a bíróság 2011. május 16-án rendelt el igazságügyi szakértői vizsgálatot annak tisztázására, hogy a vádlott egészségi állapota lehetővé teszi-e, hogy vele szemben a bíróság lefolytassa a büntetőeljárást.

A Fővárosi Bíróság közleményében azt írta: a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján jártak el, amely szerint "fel kell függeszteni az eljárást azzal a terhelttel szemben, akinek az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy az eljárásban részt vegyen".

Schönthal egészségének megrendüléséről 2008-ban számolt be a sajtó, amikor igazságügyi elmeszakértők megállapították, hogy súlyosan korlátozott a beszámítási képessége. (Egyelőre nem tudható, hogy most hasonló kórkép alapján függesztették-e fel az eljárást.)

Korábban a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péterről is azt állapította meg két szakértői csoport is, hogy közepesen beszámíthatatlan. Mindkét férfinek Tuza Péter a védőügyvédje. A Magyar Nemzet akkori cikke érdekes körülménynek nevezte, hogy Schönthal mentális állapotának megrendülését részben ugyanaz a szakértő – Antal Albert – állapította meg, aki a Tasnádi beszámíthatatlanságáról szóló első szakvéleményt jegyezte.

Az elsőként kirendelt szakértői páros még azt állapította meg, hogy a vádlott súlyos bipoláris mániás depresszióban szenved, és a betegsége erősen korlátozta abban, hogy cselekedetei súlyával tisztában legyen. Akinek súlyosan korlátozott a beszámíthatósága, annak a büntetése korlátlanul enyhíthető.

A másodjára kijelölt igazságügyi-orvosszakértő már nem minősítette elmebetegnek Schönthalt. Kovács Ildikó, a Semmelweis Egyetem igazságügyi elmeszakértője úgy vélekedett, hogy bár Schönthal Henrik személyiségzavaros, és hangulati ingadozásai vannak, tünetei nem érik el a betegség szintjét, így korlátozott beszámíthatóságról nem lehet beszélni.

Schönthalt különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolta meg az ügyészség. Az üzletember az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor 2004 elején a K&H-üggyel összefüggésben eljárás indult ellene. 2005 szeptemberében önként hazatért, és a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány ügyében a Fővárosi Bíróság 2008 nyarán hirdetett elsőfokú ítéletet, amelyben Kulcsár Attilát nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélték - nem jogerősen - sikkasztás miatt. A huszonnégy vádlott közül heten kaptak letöltendő szabadságvesztést. Schönthalt pénzmosás és sikkasztás miatt négy év börtönnel és 626 millió forint vagyonelkobzással sújtotta akkor a bíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB korábbi ítéletét, és a bíróságot új elsőfokú eljárásra utasította, amely tavaly decemberben kezdődött meg.