Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Felfüggesztették az eljárást Schönthal Henrikkel szemben

MTI/Index
2011.10.07. 15:29

Felfüggesztette a Fővárosi Bíróság Schönthal Henrikkel szemben a büntetőeljárást a brókerbotrány perében. A bíróság pénteki közleménye szerint szakértői vélemény alapján döntöttek így, mivel a tizenhetedrendű vádlott jelenlegi egészségi állapotában nem folytatható le a büntetőper. A felfüggesztő végzés jogerős, miután azt az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette.

A bíróság emlékeztetett: a bíróság 2011. május 16-án rendelt el igazságügyi szakértői vizsgálatot annak tisztázására, hogy a vádlott egészségi állapota lehetővé teszi-e, hogy vele szemben a bíróság lefolytassa a büntetőeljárást.

A Fővárosi Bíróság közleményében azt írta: a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján jártak el, amely szerint "fel kell függeszteni az eljárást azzal a terhelttel szemben, akinek az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy az eljárásban részt vegyen".

Schönthal egészségének megrendüléséről 2008-ban számolt be a sajtó, amikor igazságügyi elmeszakértők megállapították, hogy súlyosan korlátozott a beszámítási képessége. (Egyelőre nem tudható, hogy most hasonló kórkép alapján függesztették-e fel az eljárást.)

Korábban a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péterről is azt állapította meg két szakértői csoport is, hogy közepesen beszámíthatatlan. Mindkét férfinek Tuza Péter a védőügyvédje. A Magyar Nemzet akkori cikke érdekes körülménynek nevezte, hogy Schönthal mentális állapotának megrendülését részben ugyanaz a szakértő – Antal Albert – állapította meg, aki a Tasnádi beszámíthatatlanságáról szóló első szakvéleményt jegyezte.

Az elsőként kirendelt szakértői páros még azt állapította meg, hogy a vádlott súlyos bipoláris mániás depresszióban szenved, és a betegsége erősen korlátozta abban, hogy cselekedetei súlyával tisztában legyen. Akinek súlyosan korlátozott a beszámíthatósága, annak a büntetése korlátlanul enyhíthető.

A másodjára kijelölt igazságügyi-orvosszakértő már nem minősítette elmebetegnek Schönthalt. Kovács Ildikó, a Semmelweis Egyetem igazságügyi elmeszakértője úgy vélekedett, hogy bár Schönthal Henrik személyiségzavaros, és hangulati ingadozásai vannak, tünetei nem érik el a betegség szintjét, így korlátozott beszámíthatóságról nem lehet beszélni.

Schönthalt különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolta meg az ügyészség. Az üzletember az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor 2004 elején a K&H-üggyel összefüggésben eljárás indult ellene. 2005 szeptemberében önként hazatért, és a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány ügyében a Fővárosi Bíróság 2008 nyarán hirdetett elsőfokú ítéletet, amelyben Kulcsár Attilát nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélték - nem jogerősen - sikkasztás miatt. A huszonnégy vádlott közül heten kaptak letöltendő szabadságvesztést. Schönthalt pénzmosás és sikkasztás miatt négy év börtönnel és 626 millió forint vagyonelkobzással sújtotta akkor a bíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB korábbi ítéletét, és a bíróságot új elsőfokú eljárásra utasította, amely tavaly decemberben kezdődött meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?