Gál György előzetesben marad

2011.10.07. 16:14

Elutasította a Fővárosi Bíróság a különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt zajló ügy pénteki tárgyalásán a Gál György elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetésére irányuló védői indítványt.

A nem jogerős végzés szerint Gál György esetében a bizonyítási eljárás jelenlegi szakaszában "továbbra is alappal lehet tartani a szökés, elrejtőzés veszélyétől, annak ellenére, hogy rendezett családi körülményei vannak". A bíróság indoklása szerint a vád tárgyává tett bűncselekmény tárgyi súlya mellett a vádlott külföldi kapcsolatai és ugyan zár alá vett, de létező külföldi ingatlanvagyona megalapozzák a bíróság szerint a szökés, elrejtőzés konkrét veszélyét.

A bíróság tájékoztatása szerint nem látták lehetőségét, hogy a vádlottat szabadlábra helyezzék, és annak sem, hogy enyhébb kényszerintézkedést alkalmazzanak vele szemben.

Gál György, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabad demokrata elnöke június 17-e óta van ismét előzetes letartóztatásban, miután a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a Fővárosi Bíróság döntését, amelyben május 13-án házi őrizetbe helyezték a 2008. november 25-e óta fogvatartott vádlottat.

A vád szerint Gál György elsőrendű vádlott a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg, és 16 önkormányzati ingatlan eladása kapcsán 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. A büntetőper másodrendű vádlottját, Hunvald Györgyöt, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sok milliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

A Fővárosi Bíróság kedden szabadlábra helyezte a büntetőper másodrendű vádlottját, Hunvald Györgyöt. A védői indítványra született döntés nem jogerős, az ügyész fellebbezett, így a Fővárosi Ítélőtábla hoz majd végleges döntést Hunvald több mint két és fél éve húzódó kényszerintézkedéséről. Az ügyvéd többek között azért kérte a szabadlábra helyezést, mert a bizonyítási eljárás előrehaladott, annak alakulása, a tanúvallomások tartalma alapján pedig Hunvald nyilvánvalóan nem fog elmenekülni, itthagyva négy gyermekét és feleségét.