Sertésbelsőséggel is dolgoztatna rabokat a BM

2011.10.08. 08:48

Kibővítené és átírná a fogvatartottak által előállítandó termékek és szolgáltatások körét Pintér Sándor belügyminiszter a kormany.hu-n pénteken megjelent belügyminisztériumi rendelettervezet szerint.

A régi, hatályos listában szerepel, de a Pintér által javasoltban már nem az "egyéb gumitermékek gyártása", ami a gyakorlatban szemléltető babák és szemléltető emberi csontvázak összeszerelését jelenti. Kikerülne a listából a tervezet szerint a reklámtáblák gyártása is.

Újdonság lenne a rabokkal gyártandó tárgyak közt a szivacsmatrac, a radiátor, különféle egyenruházati kiegészítők (taktikai öv, tonfatartó, bilincstartó tok, gyorstok, könnyfakasztó tartó tok, merev bilincstartó, gyorskötöző tartó, kulcstartó, rádiótartó tok, riasztó tok, málhazsák). Hogy a rabok olyasmit gyárthatnak, amit adott esetben ellenük használnak fel, nem új. A fogvatartottak eddig is készíthettek például zárkaajtót vagy büntetés-végrehajtási ajtózárszerkezetet.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az élelmiszergyártás termékköre kibővülne a sertésbelsőségggel és a hűtött baromfival. A kutyaólgyártást az új tervezet a fatermékek gyártása körébe sorolná át az egyéb bútor gyártása cím helyett.

A rendelettervezet szerint "az ellátási kötelezettség körébe tartozó, újonnan nevesített termékek előállításának feltételei biztosítottak". A közzétett dokumentumba beleírták, hogy az egyelőre munkaanyag, nem tekinthető a minisztérium álláspontjának.