Megkezdik a Kossuth tér átépítését

2011.10.10. 08:26

Megkezdik a Kossuth tér átépítését, rekonstrukcióját és a tér alatti mélygarázs megépítését, a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra – írja a Népszabadság.

A költségvetés Országgyűlés fejezetében 530 millió forintot szánnak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.

A költségvetési tervben szereplő csaknem 2,5 milliárd forint szakértők szerint csak a munkálatok megkezdésére elegendő. Egyelőre tisztázatlan, hogy a mélygarázst az állam építtetné meg, vagy egy vállalkozás, hogy azután a létesítményt a parlament vegye bérbe és üzemeltetésbe.

Júniusban Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője, valamint Balsai István és L. Simon László nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely alapján 2014-ig kiköltöztetnék a kormányt a Parlamentből, a Kossuth térre mélygarázst építenének, a teret pedig parkosítanák.

A tervek szerint a Kossuth Lajos tér teljes területe a Magyar Állam tulajdonaként az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerül. A Kossuth tér rendezésére már születtek tervek. A 2007 tavaszán kiírt építészeti tervpályázaton győztes pályamű megőrizné a tér eredeti, háború előtt arculatát. A téren látogatóközpontot, parkokat, fasorokat, Dunához vezető járdákat alakítanának ki.

A tér alatti mélygarázs eredetileg a fővárosi önkormányzat projektje volt. A Parking Kft. 2009-ben nyerte el a megvalósítás jogát, de a beruházást azóta sem kezdhette el. A Parlament közelébe csak szigorúan őrzött mélygarázst lehet építeni: modern beléptetési rendszerre, az autók alapos átvilágítására lenne szükség, a falaknak pedig azt is ki kellene bírniuk, ha egy robbanóanyaggal megrakott teherautó felrobban.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly májusban Rogán Antal V. kerületi polgármester javaslatára úgy döntött: az uniós elnökség utánra halasztja az építkezést. Rogán úgy vélte, az adott gazdasági helyzetben nem építhető négymilliárd forintért olyan mélygarázs, amit csak a képviselők, illetve a Parlament személyzete használhat.

A határozati javaslat felkéri a kormányt, hogy 2014-ig költöztesse ki a kormányzati szerveket a Parlament épületéből. Korábban Szijjártó Péter nem tudott arról nyilatkozni, hova költözne a kabinet.