Hajléktalanügyi referensnek nevezték ki Kocsis Mátét

2011.10.11. 13:51

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának hajléktalanügyi referensévé kérte fel a frakció elnöksége kedden Kocsis Mátét. Az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke, Budapest VIII. kerületének polgármestere azt kapta feladatul, hogy ismerje meg az érintett szervezetek munkáját, gyűjtse össze a tőlük érkező, országos jogalkotásra vonatkozó javaslatokat, és tájékoztassa minderről a Fidesz-frakciót s annak vezetőjét; továbbá ha szükséges, készítsen elő javaslatokat a hajléktalanüggyel kapcsolatos kérdések megoldására.

02
Fotó: Huszti István

Kocsis Máté elmondta: Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és a frakcióelnökség tagjai azzal bízták meg, hogy tekintse át a hajléktalanellátás aktuális kérdéseit, vizsgálja meg visszásságait, idegenrendészeti vonatkozásait, a lakás-, a koldus- és hajléktalanmaffia felszámolásának lehetőségét, és ha szükséges, készítsen javaslatot ezek megoldására.

Hozzátette: elsősorban a Fővárosi Önkormányzat, a Belügyminisztérium, valamint a szociális államtitkárság munkáját és törekvéseit szeretné segíteni azzal, hogy az általuk tett javaslatok minél gördülékenyebben a parlament elé kerülhessenek, és a kormánypárti frakciók azokat maradéktalanul megismerhessék.

Kocsi Máté az elmúlt hetekben kemény hajléktalaneltávolító intézkedéseiről lett híres. A héten fogadta el a VIII. kerületi önkormányzat a polgármester által javasolt rendeletmódosításokat. A közrendvédelmi program része, hogy a nemrég nyitott szabálysértési iroda a nap 24 órájában nyitva van, hogy az előállított személyekkel szemben azonnal le lehessen folytatni a szabálysértési eljárást. A rendelet nem csak a kukák felborítását tiltja meg, de elmozdítását, vagy "rendeltetéstől eltérő" használatát is. Minden közterületen megtiltja a koldulást, illetve több olyan téren, ahol sok hajléktalan töltötte az idejét, megtiltja a dohányzást is.

Bene Gábor a Város Mindenkiért csoport tagja a csoport nevében felháborítónak tartja, hogy Kocsis Máté lett a hajléktalanügyi referens. „Egy olyan ember lett ennek a problémának az irányítója, aki nem megoldani akarja ezt a helyzetet, hanem rendészeti eszközökkel felszámolni.” Kocsis Máté szerinte felhasználja a hajléktalanokat a politikai ambícióihoz. A Város Mindenkiért csoport tagjai azért küzdenek, hogy senkit ne lehessen bűnözőnek nevezni csak azért, mert hajléktalan. A hajléktalankérdés szociális, nem pedig rendészeti probléma, még ha Kocsis Máté annak is próbálja beállítani, zárta Bene.

Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az Index kérdésére röviden azt válaszolta, hogy ők továbbra is nyitottak mindenféle megkeresésre, egyeztetésre, és javaslatra, ahogy ezt eddig is tették.