Lenyúlta a minisztérium az új korszak jelvényét

2011.10.11. 10:54
Beperelte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot az a grafikus, aki a tárca megbízásából tavaly elkészítette az I. Nemzeti Tanévnyitó arculattervét. Majoros Árpád grafikáját felhasználták a 2010-es hódmezővásárhelyi eseményen, majd átdolgozva az idén újra része lett az ünnepélyes állami tanévkezdésnek. A minisztérium sem az eredeti, sem az újrahasznosított logóért nem fizet.

Lázár János városában tartották tavaly az I. Nemzeti Tanévnyitót. A Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának akkori közleménye szerint az esemény eltért a hagyományos tanévnyitó ünnepségektől, mert nem egy kiválasztott iskola, „hanem egy város, mi több, az egész ország, és határokon is túllépve az egész nemzet örömünnepévé tette az iskolakezdés pillanatát”.

Az eredeti 2010-es logó
Az eredeti 2010-es logó

Az ünnepségre, amely a beharangozó szerint új, értékelvű korszakot jelölt volna ki a magyar oktatás történetében, az oktatási ügyekért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) expressz  munkával nettó 400 ezer forint értékben külön arculatot terveztetett. A munkára Majoros Árpád grafikust kérték fel, a megrendelés pedig az állami rendezvények szervezéséért felelős Hungarofest vezető munkatársától, Balatoni Mónikától érkezett.

A megbuherált változat 2011-ből
A megbuherált változat 2011-ből

Az elkészült grafika fel is került a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Réthelyi Miklós miniszter és a házigazda, Lázár János polgármester fellépéseit és más ünnepi programokat tartalmazó szórólapra, a minisztérium azonban többszöri kérés és felszólítás ellenére sem volt hajlandó kiegyenlíteni a számlát. Majoros Árpád az Indexnek azt mondta, a tárca válaszra sem méltatta a leveleit.

A konfrontációmentes megoldásban reménykedő tervező hozzáállása akkor változott meg, amikor kissé átbarkácsolva a II. Nemzeti Tanévnyitó jelvényeként meglátta viszont saját, ki sem fizetett munkáját az egyik állami televízió iskolakezdési műsorában.

Majoros, aki időközben a 2011. augusztus 20-i állami ünnepségek logóját is megtervezte, ezt követően fordult a hatóságokhoz. A grafikus a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi igazgatóságán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének alapos gyanújával.  Majoros a jogsértő újrahasznosítás miatt összesen nettó 800 ezer forintot követel a minisztériumtól.

Az Index megkérdezte a NEFMI kommunikációs osztályát, a tárca miért nem egyenlítette ki egy teljes éven át az általa felkért grafikus felé a számlát, és miért használta fel újra munkáját. A cikkünk megjelenése után megérkezett válasz szerint a tárca nem rendelt meg sem logó- sem arculattervezést az I. Nemzeti Tanévnyitóhoz Majoros Árpádtól (és mástól sem), így fizetési kötelezettsége sem keletkezett az ügyben.