György
16 °C
24 °C

Október 27-én lesz a diáktüntetés Budapesten

2011.10.12. 08:29 Módosítva: 2011-10-12 08:30:00
Szerdán kezdődött és október 27-én egy budapesti tüntetésben csúcsosodik ki a hallgatók tiltakozása a felsőoktatási törvény tervezete ellen. A hallgatói önkormányzatok szerint a tervezet bevezetné a tandíjat, és tiltakoznak a diplomások röghöz kötése ellen is.

Október utolsó csütörtökén, 27-én tartják országos tiltakozó demonstrációjukat a felsőoktatási törvény tervezete ellen a hallgatók. A tüntetést a Szalay utcában, az oktatási államtitkárság épülete előtt tartják majd.

A hallagatók a felsőoktatási törvény tervezetében szereplő "bujtatott tandíj", vagyis a képzési költség, illetve a hallgatók röghöz kötése, vagyis az ellen, hogy a felsőfokú végzettséget szerzőknek külföldi munkavállalás esetén meg kéne téríteniük képzésük költségeit.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) értékelése szerint a tervezetben az önköltséges képzés és a hallgatói szerződés szerepeltetése nem alternatíva, és ez bújtatott tandíjnak tekinthető.

A koncepcióban az szerepel, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében a végzése után meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, és ennek nem teljesülése esetén az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget köteles visszatéríteni a diák.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint a két javaslat elfogadhatatlan. A HÖOK küldöttgyűlésének állásfoglalása szerint a tervezet "figyelmen kívül hagyja a hallgatók szociális helyzetét, és a felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését az átlagos magyar családoknak kell megfizetniük vagy most, vagy úgy, hogy eladósodnak. A hallgatói ösztöndíjak - amelyeknek magukban kell foglalniuk a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat - normatív alapon történő kiosztása az államilag támogatott hallgatók után a szociálisan hátrányos, így a megélhetésért küzdő hallgatók számának drámai emelkedését okozhatja a felsőoktatásban".

Nagy szerint semmilyen hivatalos kommunikáció nincs köztük és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár között, aki ezek szerint egyeztetés nélkül készítette elő tervezetét. A hallgatók ezért országos tiltakozássorozattal fejezik ki elégedetlenségüket, szerdán több vidéki városban kezdődtek tiltakozások. A budapesti tüntetés a demonstrációsorozat csúcspontja lesz.