Stumpf a vérszerződéstől értelmezné az alkotmányt

2011.10.13. 20:18
Stumpf István szerint is "nyilt sebet ütött" az alkotmányosságon az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása, de nincs mit tenni. Az új alaptörvényből szerinte az következik, hogy az AB a történeti alkotmányt is vizsgálhatja, azaz akár az Aranybullából is levezetheti döntéseit.

Az Alkotmánybíróság hatáskörét ugyan korlátozhatják és szabályozhatják, de az alkotmány értelmezését nem, jelentette ki Egerben az Universitas Egyesület konferenciáján Stumpf István alkotmánybíró. Stumpf szerint a 2012. január 1-én hatályba lépő új alkotmány szerint az AB a döntéseit az alaptörvénnyel, annak preambulumával és a történelmi alkotmánnyal összhangban kell meghoznia, azaz akár a vérszerződésből, az Aranybullából vagy a pragmatica sanctióból is levezetheti döntéseit.

Stumpf szerint a magyar alkotmánybíráskodásban két uralkodó iskola létezik, a textualistáké, akik kizárólag a leírt szövegből vezetik le döntéseiket, illetve az originalistáké, akik a láthatatlan alkotmányban hisznek, és akik eddig is figyelembe vették a történelmi hagyományokat. Az utóbbiak közé tartozott például Sólyom László volt köztársasági elnök, az AB első elnöke is.

Stumpf arról is beszélt, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek uralkodó liberális felfogásával szemben, mely szerint az államnak csak a kormányzás feltételeinek megteremtése volt a feladata, ma egyre inkább az aktivista állam gondolata uralkodik. Szerinte felismerték, hogy a szociális vagy demográfiai problémákat nem lehet az állam nélkül kezelni, hiszen a piaci önjáró folyamatok nem oldják meg ezeket a problémákat.

Az Alkotmánybíróság jogkörének az adók és költségvetési kérdések területén történt korlátozásáról szólva, kérdésre  válaszolva Stumpf István úgy fogalmazott, hogy sokakkal együtt ő maga is úgy gondolja, "ez a fajta korlátozás, ez bizony az alkotmányos jogállam testén ütött egy nyílt sebet". De ha a parlament a korlátozásokat az alkotmányba foglalja, az AB-nek már nincs lehetősége ennek felülírására.