Antidemokratikus bohóckodás miatt figyelmeztetné Orbánt az amerikai nagykövet

2011.10.14. 10:54 Módosítva: 2011.10.14. 17:44
Orbán Viktor nem szakít időt arra, hogy fogadja az amerikai nagykövetet a Washington Post szerint, miközben Kínával és Szaúd-Arábiával barátkozik. A Miniszterelnökség szerint jövő héten találkoznak. Orbánnak nem ment át Hillary Clinton üzenete, aki a demokratikus intézmények megőrzésére figyelmeztette, írja a Post.

Zavarja az amerikai külügyet Orbán antidemokratikus bohóckodása – írja véleménycikkében a Washington Post. „Csak a szokásos cuccok, csapások a médiára, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, támadások a kisebbségek ellen és az egypártrendszer felé való sodródás" - írja Al Kamen.

A cikk szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet – akivel kezdetben jó kapcsolata volt Orbánnak – augusztus óta próbál hivatalos diplomáciai jegyzékben, demarche-ban tiltakozni Orbán antidemokratikus lépései ellen, melyet személyesen adna át, a miniszterelnök azonban nem szakít időt rá.

Ahogy a Washington Post megjegyzi, közben azért arra volt ideje, hogy a szaúdi vezetéssel tárgyaljon, és dícsérje, ahogy a dolgok folynak abban az országban. Ugyanígy megjegyzik azt is, hogy amikor nyáron Hillary Cliton amerikai külügyminiszter Magyarországra látogatott, és a demokratikus intézmények megőrzésének fontosságára figyelmeztette Orbán, az üzenet láthatólag nem ment át – azokban a napokban ugyanis már Ven Csi-pao kínai miniszterelnöknek dícsérte a komcsikat.

A Washington Post szerint összességében is zavaró, hogy EU- és NATO tagként Orbán folyamatosan a Nyugat hanyatlásáról beszél, miközben Kínát dicséri. A kritikák ellenére pedig Orbán láthatóan nem akar változtatni kormányzási stílusán, mely stílust a cikk Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetőéhez hasonlítja.

A cikk megjelenése után a Miniszterelnökség sajtóosztálya közölte: "A Budapesten akkreditált nagykövetek szükség szerint szokták jelezni a miniszterelnöknek konzultációs kéréseiket, az amerikai nagykövet is így tett. Orbán Viktor jövő héten fogadja a nagykövetet."

A Külügyminisztérium is reagált a cikkre. Azt írták: "Hazánk az elmúlt hónapokban nem kapott az amerikai féltől a The Washington Post 2011. október 14-ei számában megjelent írás által említett diplomáciai jegyzéket, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a közeljövőben fogadja Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövetet. A találkozó időpontjáról a felek már jó ideje megállapodtak." A külügy megjegyzi még, hogy "az Egyesült Államokkal való értékalapú kapcsolatrendszerünk minőségét és őszinteségét jól példázta és példázza a júniusi budapesti transzatlanti hét, amelyre Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter egyaránt ellátogatott".