Beterjesztették az önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvényt

2011.10.14. 18:15
A közigazgatási minisztérium beterjesztette a megyei intézmények átvételéről szóló javaslatokat. Az átalakítás több tízezer közalkalmazottat érint, de jogviszonyukat nem.

Január 1-től kerülnek állami kezelésbe a megyei önkormányzati intézmények a közigazgatási minisztérium pénteken benyújtott törvénytervezete szerint. Az átszervezés indoka, hogy a megyei önkormányzatok felhalmozott adóságállománya az államadósság újratermelődésének egyik fő oka. Az intézmények állami kézbe vételétől elsősorban az önkormányzati adósságállomány felszámolását remélik.

Az intézmények átvétele több tízezer közalkalmazottat érint, ám munkájuk a minisztérium közleménye szerint "nincs veszélyben", a fenntartóváltás nem érinti jogviszonyukat.

A tervezet szerint az intézményeket - 475 oktatási, 132 szociális és ifjúságvédelmi, 74 közművelődési és 25 egyéb intézményt - a jövőben a kormánymegbízottak vezetésével létrehozott intézményfenntartó központok működtetik.

Az egészségügyi intézmények működtetése a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feladata lesz.

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona - beleértve a gazdasági társaságokat, alapítványokat, közalapítványokat - szintén állami tulajdonba kerül.