Indexest is lehallgatott az NBH

2011.10.14. 16:56
Újságírói telefonhívásokat is rögzíthetett a Nemzetbiztonsági Hivatal az UD Zrt. megfigyelésekor. Ezt bizonyítja egy most előkerült, feloldott titkosságú jegyzőkönyv. A szolgálat 2008 májusában hallgatta le az Index egyik munkatársának telefonhívását, amikor az UD alkalmazottjával beszélt. A felvételt nem törölték, hanem jegyzőkönyvezett formában bekerült a cég tevékenységéről szóló vizsgálati anyagok közé.

Szigorúan titkos minősítéssel készült NBH-s lehallgatási jegyzőkönyv az Index jogásza, Bodolai László és az UD Zrt. egykori alkalmazottja közötti beszélgetésről.

A most előkerült titkosszolgálati dokumentum szerint a nemzetbiztonság 2008. május 20-án rögzítette az egyébként tévesen újságíróként azonosított jogász és személyes ismerőse, L. István telefonos beszélgetését. A birokunkba került jegyzőkönyv az UD Zrt. nyomozati anyagainak részét képezi.

Az akkoriban még Laborc Sándor vezetése alatt álló NBH jóval a 2008 szeptemberében kipattant UD-botrány előtt kezdte figyelni a cég vezetőit és alkalmazottait. A folyamatos ellenőrzés során a cég tevékenységétől független telefonhívásokat is lehallgatták, így kerülhetett a szolgálat látókörébe az egyik célszemély esetében Bodolai László bejelentkezése.

A titkosszolgálati eszközökkel folytatott lehallgatásra vonatkozó szabályok szerint azonban a nyomozati ügyhöz nem tartozó anyagokat rövid időn belül meg kellett volna semmisíteni, ennek ellenére az „újságíró ismerőssel” folytatott beszélgetést jegyzőkönyvezték, és csatolták az UD-t érintő nyomozati dokumentumokhoz. A jegyzőkönyv nem tér ki arra, hogy az NBH miért döntött úgy, hogy felhasználja az iratot.

Utólag csupán valószínűsíthető, hogy Laborcék terhelő jelleggel kívánták felhasznál az NBH-s múltú L. István ellen, hogy „nemzetbiztonsági témakörben informálta” a sajtót.

Valójában az történt, hogy Bodolai az akkori eseményekkel kapcsolatban egy cikk megírásához kérte ki a titkosszolgálati ügyekben járatos ismerőse véleményét. 2008 májusában derül ki, hogy a kormány javaslatára az NBH „objektumvédelemben” kívánja részesíteni az önkormányzatokat. A bejelentés nagy felháborodást váltott ki az akkori ellenzék, főként a Fidesz köreiben, mert attól tartottak, hogy ezzel fedőintézkedéssel megfigyelhetik, és lehallgathatják a párt önkormányzati képviselőit.

Az Index jogásza – ahogy a jegyzőkönyv fogalmaz – éppen „a nemzetbiztonsági szakszavak használatáról, jelentőségéről” érdeklődött, azaz, hogy L. István szerint a régi munkahelyén folyó gyakorlat szerint beleférhet-e ilyesmi az „objektumvédelem” kifejezésbe. A beszélgetésből azonban az derül ki, hogy L. István, a korábbi helyzet ismeretében, lényegében megvédte az NBH-t, azt állítva, hogy a nyugati szolgálatoknál jellemzőbb, mint Magyarországon, hogy folyamatosan gyűjtsenek információt, és abból „csemegézzenek ki” érdekes és felhasználható történeteket.