Megvonnák a képviselők nyugdíjkedvezményeit

2011.10.14. 19:01
Legfeljebb egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját vagy egy négycsillagos szállodai szoba árát térítené meg a vidéki képviselőknek, és legfeljebb egy kétezer köbcentis autó fogyasztását állná a parlament Lázár János a képviselők javadalmazásáról szóló legújabb koncepciója szerint. További szigorítás, hogy a bizottsági munkát ellógó képviselők fizetéséből levonhatnának.

Szigorított a képviselők javadalmazásáról szóló javaslatán Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője hétfőn mutatta be az alapilletmény összegét megemelő, de az egyéb juttatásokat jelentősen csökkentő koncepcióját a parlament alkotmányügyi bizottságában. Az akkor bemutatott javaslathoz képest értesüléseink szerint több új, alapvetően további tételeket elvonó javaslat került a koncepcióba.

Az új tervezet szerint megvonnák a képviselők valamennyi, nyugdíjjal kapcsolatos kiváltságát és kedvezményét. Hogy a képviselőség milyen munkajogi vagy társadalombiztosítási jogviszonyt képez, azt a jövőben is külön törvény határozná meg - a képviselők fizetése most nem minősül fizetésnek.

Lázár az alapilletmény emelése mellett javasolta a bizottsági munkáért járó pótlékok eltörlését. Indoklása szerint a bizottsági munka része a képviselői munkának. A hétfői egyeztetésen a Jobbik vetette fel, hogy ez esetben szankcionálják, ha valaki nem vesz részt a bizottság munkájában. Az új koncepció szerint levonhatnának azoknak a képviselőknek a fizetéséből, akik ötnél több bizottsági ülésen helyettesíttetik magukat.

Szigorodna a benzinköltségek elszámolása is az eredeti javaslathoz képest. Lázár sávosan növekvő rendszerben, legalább 2000, legfeljebb 5000 kilométernyi fogyasztás térítésére tett javaslatot, ez annyiban módosulna, hogy a fogyasztás meghatározásánál legfeljebb 2000 köbcentis motort vesznek figyelembe.

Pontosították a lakhatás támogatásának feltételeit is. Az eredeti javaslat szerint az országgyűlés hivatala térítené a budapesti ingatlannal nem rendelkező képviselők lakhatási költségeit - lakásbérletét, hotelszámláját. Az új koncepció pontosította a javaslatot, a képviselőknek bérelt lakás nem lehet 30 négyzetméteresnél kisebb, de 50-nél nagyobb sem, az ülésszak napjaira bérelt hotelszoba pedig legfeljebb négycsillagos lehet. A koncepcióban szerepel, hogy az országgyűlés hivatala esetleg lakásokat is vásárolhat a képviselők elhelyezésére, ez azonban nincs tovább részletezve és kidolgozott koncepció híján forrásaink sem tudtak bővebben nyilatkozni róla.

Az eredeti javaslat a frakcióvezetők létszámát és bérezését a frakciók saját döntésére bízta volna, de az egyeztetésen felmerült az igény a kérdés normatív szabályozására. Lázár az új koncepcióban azt javasolja, hogy 25 frakciótagonként lehessen pluszjuttatásban részesülő frakcióvezető-helyettest választaniuk, de lehetőségük lesz a frakciókeret terhére további, legfeljebb a központi keret terhére fizetett frakcióvezető-helyettessel azonos számú helyettest választaniuk - tehát egy 49 fős frakciónak legfeljebb 4 frakcióvezető-helyettese lehet.