Ha most sem lesz képviselő, akkor soha

2011.10.14. 16:09
Három sikertelen választás után ismét szavaznak vasárnap Püspökladányban. Az időközi választásokra vonatkozó törvénymódosításnak köszönhetően nem lesz részvételi limit, így ha nem lesz szavazategyenlőség lezárulhat a választási huzavona. A legutóbbi megméretettéskor a győztes Fidesz jelölt 20 százalékot vert a második Jobbikosra. Az MSZP erősödött, jelöltje a Demokratikus Koalíció Platform alakulásakor jelenlévő és beszédet is mondó Bagóné Borbély Ildikó, bizakodó.

Az időközi országgyűlési választást a márciusban autóbalesetben elhunyt fideszes Arnóth Sándor helyére írták ki, de az alacsony részvételi arány miatt mind a júliusi szavazások, mind a következő az október 2-ra kiírt szavazás első fordulója eredménytelenül zajlott.

Változó törvények

A kormány változtatott az időközi választásokra vonatkozó szabályokon még júliusban, hogy az általában szerény érdeklődés ellenére ne kelljen többször megismételni a választásokat. De egy módosító indítvánnyal végül mégis csak ötven százalékos részvételhez kötötték a szavazás érvényességét, így lett eredménytelen a püspökladányi időközi választás októberi első fordulója, ahol a szavazók 21 százaléka jelent csak meg.

Bodó Sándor Fideszes jelölt szerint a részvételi arány azt mutatja, hogy az embereket nem érdekli egy olyan időközi választás, ami nem változtatja meg jelentősen az országos erőviszonyokat.

Bodó Sándor (Fidesz-KDNP)
Bodó Sándor (Fidesz-KDNP)

Az első fordulót hozta a Fidesz

Október 2-án 21 százalékos részvételi arány mellett Bodó a Fidesz-KDNP jelöltjeként 49 százalékot szerzett, a második helyen a jobbikos Rigán István végzett 29 százalékkal. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó 16 százalékot kapott, a független Galyas István 3,5, a Szociális Unió színeiben induló Bányász Róbert pedig 2 százalékkal végzett.

A második fordulóra már nem fog vonatkozni az érvényességi küszöb, így a legtöbb szavazatot szerző jelölt fog nyerni és a szavazás majdnem minden esetben érvényes lehet. Kivételt a szavazategyenlőség jelentene, de erre kicsi a valószínűség, még annak tükrében is, hogy a júliusi érvénytelen szavazáshoz képest a Fidesz 12 százalékot veszített. Esett a Jobbik is 5 százalékot, míg az MSZP 6-ot javított.

Balos múlt

A Hajdú- Bihar megye 6. számú választókörzet Püspökladány központtal kimondottan balos környéknek minősül. A rendszerváltás utáni első választáson az MSZP mindössze két egyéni választókörzetben nyert, az egyik Püspökladány volt. Akkor Szűrös Mátyás nyert mindkét fordulóban, akárcsak 94-ben is, de 98-ban is csak a második fordulóban szenvedett vereséget az MSZP Arnóth Sándortól. A balos szimpátia maradt később is, 2002-ben az első fordulóban Molnár László szocialista képviselő még 5 százalékot vert a fideszes Arnóthra, és a második fordulóban is csak egy százalékkal veszített.

Rigán István (Jobbik)
Rigán István (Jobbik)

A következő 2006-os választáson Csontos János vett revánsot az MSZP színeiben és most ők hozták egy százalékkal a körzetet. A legutolsó választáson mint szinte mindenhol, itt is csúnyán kikapott az szocialista párt, Csontos 15 százalékkal a 23 százalékot szerző Jobbik mögé került a harmadik helyre.

Egy gyurcsányista az MSZP jelöltje

Az októberi választáson is maradt a Fideszes győzelem, de míg a jobb és szélsőjobboldali párt gyengült, erősödött az MSZP. A párt színeiben induló Bangóné Borbély Ildikó nem csak azért érdekes színfolt a mostani választáson, mert az októberi választáson hozott 6 százalékot a pártnak, hanem mert közismert Gyurcsány Ferenc iránti szimpátiája, részt vett a Demokratikus Koalíció Platform alakuló ülésén, ahol az MSZP szexivé válásáról értekezett.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)

A szocialista párt szakadásáról Bangóné azt nyilatkozta, hogy ez jelenleg Püspökladányban nem téma és nem érintette a kampányt. „Én az MSZP tagja vagyok." - mondta a politikusnő.

Az Index két feltételes módba feltett kérdésére - ha nyerne a hétvégén az MSZP, bár erre a kicsi az esély, és ha szakadna párt a jövő héten hol folytatná - a szokásos szocialista választ kaptunk. A jövőről majd csak akkor nyilatkozik, hogy ha aktuális. "Elégedett vagyok az első forduló eredményeivel, mert javítani tudtunk a nyári választás eredményeihez képest, viszont elégedetlen vagyok az alacsony részvételi aránnyal." A győzelemre utalva Bangóné azt nyilatkozta, hogy "meglepetések mindig lehetnek."

A politikusnő szeretne nyerni vagy legalábbis minél jobb eredményt elérni. Fontos, hogy a párt maga mögé tudja utasítani a Jobbikot. A hat százalékos növekedés azt mutatja, hogy az emberek várják a demokratikus baloldalt és egy év kormányzás után tisztán látszik, hogy a Fidesz cserben hagyta a vidéki embereket, folytatta Bangóné, aki szerint az emberek azt is látják, hogy a radikalizmus mögött nincsenek tettek és a szélsőjobb csak bizonyos köröket tud megszólítani.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, és Bányász Róbert Sándor a Szociális Unió képviselőjelöltje
Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, és Bányász Róbert Sándor a Szociális Unió képviselőjelöltje

Magabiztos Fidesz

Bodó Sándor szerint az első forduló eredményei mutatnak ugyan valamit, de ebből még nem lehet mélyreható következeteséket levonni. A júliusban a takarékosság jegyében történt törvénymódosításnak köszönhetően végre lezárul a szavazás, mert minden huzavona csak további érdektelenséghez vezetne. "A részvételi arány nagyjából megegyezik azzal amire számítottam" - mondta Bodó.

Mind a Fidesz támogatottságának esése mind az MSZP és a Jobbik erősödése elhanyagolható Bodó szerint, mert lényeges változás nincsen az erőviszonyok tekintetében.