Nem kivánt következményektől óvják Orbánékat az amerikaiak

2011.10.15. 00:58
A sarkalatos törvények gyors ütemű kidolgozása közepette a magyar kormánynak külföldi jogi szakértőkkel is konzultálni kellene. Pénteken Washingtonban Marie Yovanovich , az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a gyors törvényalkotásnak nem kivánt következményei lehetnek.

Marie Yovanovich , az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy Közép-Európával kapcsolatos konferencián válaszolt Heather Conley vitavezetőnek a magyarországi demokráciával kapcsolatos aggályaira. Conley, aki a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja európai programjának igazgatója, hivatkozott a pénteki The Washington Postnak arra az írására, amely szerint a budapesti amerikai nagykövet augusztus óta hiába próbál meg átadni a magyar kormányfőnek egy hivatalos diplomáciai tiltakozást.

Marie Yovanovich fontosnak nevezte az Egyesült Államok és Magyarországgal kapcsolatait, amelyek közös érdekeken és a közös értékeken alapulnak.  Rámutatott, hogy a két ország egyformán tagja több nemzetközi szervezetnek, beleértve NATO-t, az EBESZ-t  és az ENSZ-t.

A vezető amerikai diplomata emlékeztetett rá, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusban Budapesten sikeresen fejlődő demokráciának nevezte Magyarországot, ahol az új kormány elsöprő felhatalmazást kapott a változásra. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a változás továbbra is tükrözze a magyarok számára fontos demokratikus értékeket, s hogy annak végrehajtása közben a kormány külföldön is széles körű konzultációkat folytasson.   

Az amerikai helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány a hivatalba lépése után meglehetősen gyorsan elfogadták az új alkotmányt, amelynek nyomán most, december végi határidővel a sarkalatos törvények kidolgozása folyik. Úgy vélekedett, hogy ez "nagyon-nagyon szoros időkeret a fontos törvények megalkotásához". Marie Yovanovich ide sorolta a bíróságokról, a vallásról, vagy a sajtóról rendelkező jogszabályokat.  

"Arra bátorítjuk a magyar kormányt, hogy ezekkel a törvényekkel kapcsolatban külső szakértővel is konzultáljanak, köztük az ODIHR-rel és a Velencei Bizottsággal, mert ha a törvényalkotás ilyen gyorsütemű és ilyen széleskörű, annak lehetnek nem kívánt következményei is" - mondta Marie Yovanovich. (Az ODIHR az EBESZ Varsóban székelő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája).

Marie Yovanovich emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány szakértői aggályok nyomán beleegyezett a médiáról és a vallásról rendelkező szabályozás felülvizsgálatába, amit "nagyon pozitív fejleménynek" minősített. Kérdésre válaszolva az amerikai helyettes államtitkár a közös romapolitika elfogadását és a Horvátország EU-csatlakozásról folytatott tárgyalások lezárását nevezte a magyar uniós elnökség legnagyobb sikerének.