Konrád
8 °C
26 °C

Figyelmeztetik a nagycenkieket a szokatlan választásra

2011.10.16. 20:17
Két polgármester-jelölt indul Nagycenken a novemberi időközi választáson – közölte Zsugonits Imréné, a helyi választási bizottság elnöke a jelöltállítási határidő lejárta után.

A települést 2006 óta irányító Ivánkovics Ottó és eddigi helyettese, Csorba János is függetlenként indul. Legutóbbi, pénteki ülésükön tizenkét képviselőjelölt kvalifikálta magát a választásra, a hétvégén további egy ember adta le ajánlószelvényeit. Arról, hogy ez utóbbi eleget tett-e az indulás feltételeinek, hétfőn dönt a választási bizottság.

Szeptember 15-én még úgy döntött a helyi választási bizottság, hogy november 6-án tartják a választást. Később az Országos Választási Bizottság felhívta a figyelmüket: így nem telne el a törvényben előírt legalább 60 napos intervallum. A testület elnöke és tagjai időközben lemondtak. Az új összetételű bizottság kilenc nappal későbbre, november 15-re írta ki a döntéshozatalt, ami keddre esik.

Schmuck Tamás, a megyei választási bizottság elnöke korábban elmondta: a törvényhozó nem írta elő, csupán a praktikus szempontokon alapuló szokás alakította úgy, hogy vasárnap rendezik ezeket a szavazásokat. Épp ezért el is kellett volna utasítaniuk azt a kifogást, amely szerint sérül azok esélyegyenlősége, akik munka- és iskolanapon esetleg Nagycenken kívül tartózkodnak. A beadványt azonban tárgyalás nélkül utasították el, mivel a törvényben megszabott határidőn túl érkezett.

Nagycenk honlapján külön felhívásban kérik a polgárokat, hogy a hétköznapi időpont dacára "fokozottan figyeljenek a választási részvételre", mert a nagyközség jövőjéről döntenek.