Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elmarad az október 23-i Fidesz-gyűlés

2011.10.17. 13:44
"Az euróválság magyarországi hatásait ki kell védeni, a magyar miniszterelnöknek pedig mindig ott kell lennie, ahol az országnak a leginkább szüksége van rá" - indokolta Szijjártó Péter Orbán Viktor távozását, amely miatt elmarad a Fidesz-gyűlés.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Európai Tanács elnöke által összehívott brüsszeli csúcstalálkozón vesz részt, ezért az az október 23-ai megemlékezés, amelyen az állami ünnepségek keretében beszédet mondott volna, elmarad - jelentette be Szijjártó Péter hétfőn Budapesten.

A kormányfő szóvivője azt mondta, az euróválság magyarországi hatásait ki kell védeni, a magyar miniszterelnöknek pedig mindig ott kell lennie, ahol az országnak a leginkább szüksége van rá. Márpedig most vasárnap a Magyarország szempontjából legfontosabb döntések Brüsszelben fognak megszületni - mutatott rá, kijelentve: az ország érdeke és az emberek elvárása is, hogy a miniszterelnök ott legyen az Európai Tanács ülésén, kiálljon Magyarországért, határozottan képviselje a magyar érdekeket az euróválsággal szembeni döntések meghozatala során.

Éppen ezért a miniszterelnök október 23-án Brüsszelben tartózkodik, tehát Budapesten nem fog beszédet mondani - rögzítette Szijjártó Péter.
Tájékoztatása szerint a tanács ülésének napirendjén szerepelnek az uniós gazdaságpolitika kérdései, a növekedésösztönzés, a G20-as csúcson képviselendő európai álláspont, a görög helyzet, a bankok újratőkésítése, továbbá valamennyi, az euróválság kezelésével összefüggő kérdés. Kitért arra is, hogy a tanácskozás előtt az uniós tagországok és az eurózóna pénzügyminiszterei is összeülnek, utána pedig az eurózóna országainak kormány- és államfői is megbeszélést folytatnak majd.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte azt is, hogy nem lesz Fidesz-rendezvény az Astoriánál.

Vita volt a civilekkel

Ismeretes, hogy október 23-ára tömegdemonstrációt szervezett az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport. A „Nem tetszik a rendszer” elnevezésű, Orbán-rezsim elleni tüntetést az Erzsébet-híd pesti hídfőjéhez jelentették be, oda, ahol már március 15-én is tüntettek a sajtószabadságért. Viszont erre a napra és a demonstrációtól nem túl messze, az Astoriához a Fidesz is bejelentkezett: a 2006-os rendőrerőszak áldozataira akarnak emlékezni.

Míg a Fidesz október 4-én, kedden jelentette be, hogy az Astoriánál akar demonstrálni, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport már júliusban megtette a bejelentést a rendőrségen.

Mivel a két rendezvény közel volt egymáshoz, egyikük csoportnak más időpontban vagy helyszínen kellett volna demonstrálnia. A Fidesz nem engedett, így a civilek hozták korábbra tüntetésüket, annak ellenére is, hogy ők hónapokkal előbb jelezték igényüket a területre.