Felmentettek a paranoid egykori bírót

2011.10.17. 20:22
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság hétfői ítéletében felmentette az emberölés kísérletének vádja alól a szándékosan közlekedési balesetet okozó Domokos Jenő volt Békés megyei bírót, egyben elrendelte a kényszergyógykezelését.

A vádirat szerint Domokos Jenő tavaly március 26-án saját, műszakilag hibátlan gépkocsijával Kecskemét felől Öcsöd felé haladt a 44-es számú főúton. Elmebetegségéből adódóan Öcsöd külterületén öngyilkossági szándékkal óránkénti 67-83 kilométeres sebességgel áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, hogy a vele szemben közlekedő gépjárművel összeütközzön.

A vétlen autó vezetője megpróbált fékezni, és járművét jobbra kormányozni, de a balesetet nem tudta elkerülni. Mindkét vezető nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A sértett esetében súlyosabb, akár a halálos kimenetel reális lehetősége is fennállt.

Mint Domokos Jenőről a vádiratban olvasható: elmebetegségben (paranoid pszichózis) szenved, ez megakadályozta cselekménye következményeinek felismerésében. Az igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján kényszergyógykezelése szükséges és indokolt.

A Szolnok megyei bíróság Pongrácz Zsolt vezette büntetőtanácsa Domokos Jenőt elmekóros állapotára hivatkozva mentette fel az emberölés kísérletének vádja alól, és rendelte el kényszergyógykezelését. Ez utóbbit vádlott megfellebbezte, így a jogerős ítéletet a Debreceni Ítélőtábla mondja ki.

Domokos Jenő neve azzal vált ismertté, hogy 2009 februárjában előbb lemondott bíró tisztségéről, majd néhány nap múlva ezt visszavonta, de akkora már első levele alapján a köztársasági elnök elfogadta a lemondását.