Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Fűtetlen iskolák Pest megyében

2011.10.17. 15:37
Nem kapcsolja vissza a gázt a szolgáltató a Pest megyei közintézményekben mindaddig, amíg a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam nem rendezi a megyeháza tetemes adósságát, illetve nem ad garanciát a rendszeres törlesztésre - közölte a Tigáz szóvivője hétfőn.

Jelenleg körülbelül negyven megyei intézményben - ezen belül csaknem húsz iskolában - nincs meleg víz és fűtés, az önkormányzat tartozása majdnem százmillió forint.

Száraz Gábor elmondta, hogy még a nyár folyamán jelezték a megyeházának: tartozásuk elérte a 130 millió forintot, ebből 87 millió a hatvan napon túli elmaradás. A felszólítás, illetve az adósságrendezési eljárás kilátásba helyezése után született írásos megállapodásban az önkormányzat vállalta, hogy adósságából 50 millió forintot egy összegben, a többit havi részletekben kifizeti a Tigáznak - magyarázta a szóvivő.

Közlése szerint az 50 millió július elsején meg is érkezett, a részletek közül azonban egyet sem utalt át a megyeháza, ezért a szolgáltató ismételten felszólította az adóst kötelezettségének teljesítésére.

Szeptember elején az a válasz érkezett, hogy a megye fizetne, de nincs hozzá forrása, míg október elején arról tájékoztatták a Tigázt, hogy az intézmények átadásáról szóló, az önkormányzati vezetők és a kormány közötti megállapodás garanciát jelent a tartozás rendezésére - fűzte hozzá Száraz Gábor.

Mint mondta, erre reagálva a Tigáz egyértelművé tette: csak akkor kapcsolják vissza a gázt a Pest megyei intézményekben, ha a kormány tudatja velük, hogy mikor és hogyan fizeti ki a megye tartozását, illetve milyen fizetési garanciát ad.

A szóvivő nem kívánta megnevezni a meleg víz és fűtés nélkül maradt intézményeket, csupán annyit mondott, hogy körülbelül húsz oktatási és ugyanennyi más profilú intézmény érintett; a megyeháza tartozása jelenleg 98 millió forint.

Hozzátette: a Tigázzal szerződésben álló 1250 önkormányzat nagy része jelentős összegű tartozást halmozott fel, már csak ezért sem tehetnek kivételt. A gyömrői iskolában azért állhatott helyre múlt pénteken a gázszolgáltatás, mert a Pest megyei önkormányzat kifizette az iskolára eső kétmilliós adósságát.

A gázstop csaknem az összes megyei fenntartású iskolát érinti, de a megkeresett igazgatók nem kívántak nyilatkozni. Volt, aki a megyeháza által állítólag elrendelt nyilatkozati tilalomra hivatkozott, volt, aki attól tart, hogy a beiskolázási versenyben alulmaradna a fűtés nélküli középiskola.

Rendkívüli tanítási szünetet hozhat a hideg

A Pest megyei önkormányzat kezdeményezésére rövidített órák tartásáról, illetve rendkívüli tanítási szünet elrendeléséről dönthetnek azok az iskolaigazgatók, akiknek az intézményében a fenntartó megyeháza tartozása miatt szünetel a fűtés - közölte az önkormányzat sajtófőnöke hétfőn.

A 18 érintett oktatási intézményben már hétfőn életbe léphet az egyelőre 21-ig érvényes új szabály.

Ambrus András közlése szerint  a rendkívüli intézkedésekre egy 1993. évi törvény alapján van mód. A jogszabály előírja a rendkívüli szünet elrendelését, ha a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható.

Mivel az érintett 18 közoktatási intézményben még nem sikerült helyreállítani a gázszolgáltatást, így jelenleg nincs fűtés, tehát az épületekben nem adottak a feltételek a tanórák rendes megtartásához. Az elmaradt tanórákat később pótolják.

"Pest megye önkormányzata elnézést kér minden érintettől, és mindent megtesz a tanítás feltételeinek helyreállítása érdekében" - olvasható a megyeháza hétfőn kiadott közleményében.

Miután a megyei önkormányzatoknak és a kormánynak a megyék konszolidációjáról szóló közös szándéknyilatkozata megteremtette a feltételeket, Pest megye önkormányzata és a Tigáz Zrt. megkezdte a szolgáltatóval szemben fennálló tartozás rendezéséről, illetve átütemezéséről szóló megállapodás előkészítését. Amint az érintettek aláírják a megállapodást, megkezdődhet a szolgáltatás visszakapcsolása - olvasható a megyeháza közleményében.