Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ma lecsapnak az uzsorásokra

A parlament hétfőn szigorítja a büntetőtörvénykönyvet és talán egyszerűsíti a termelői piacok tartását. Tárgyalják az adónyomozók jogkörének bővítését, és a hajléktalanságot kriminalizáló szabálysértésitörvény-módosítást is. Nem vették napirendre a Jobbik javaslatát az egykori MSZMP-s funkcionáriusok nyugdíjának megvonásáról. A Fidesz Wittner Mária javaslatát támogatja, Lázár János jóvátételi adót fizettetne az egykori funkcionáriusokkal.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szokás szerint csak hét interpelláció hangozhatott el az ülésen, így most áttértek az azonnali kérdésekre. Mivel Orbán Viktornak a héten nem kell kérdésre válaszolnia, ezt most nem közvetítjük. Az azonnali kérdéseket és a kérdéseket követő szünet után ma elfogadják a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi beszámolóját, a leghősiesebb címmel tüntetik ki Szigetvárt, kihirdetik a Horvátországgal az energiabiztonságról kötött megállapodást, szigorítják a Btk. uzsorára vonatkozó szabályait és talán a termelői piacok tartását könnyítő javaslatot is.

    Hétfőn megkezdik a szabálysértési törvény módosításának vitáját is, a kormánypárti képviselők javaslatára elzárással vagy 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatnák a hajléktalanokat, mert hajléktalanok, azaz, a javaslat megfogalmazásában "életvitelszerűen közterületen tartózkodnak", ami immár szabálysértésnek minősül. A javaslat ellen a Város Mindenkié csoport börtönperformansszal tiltakozik öt órától a Kossuth téren, amiről cikkben tudósítunk. A parlament kedden tárgyalja az adónyomozók jogkörének bővítését célzó törvénymódosítást, szerdán pedig vitanapot tart a nők közéleti szerepvállalásáról.

  • Cséfalvay államtitkár szerint az egykulcsos adó legnagyobb nyertesei pont a családosok. A kétgyermekesek reálkeresete 9, a három- vagy többgyermekeseké 17 százalékkal nőtt, ezért nem szeretné, ha ezt az adórendszert Volner ideológiai alapon elvenné. Szerinte a kormány azt vállalta, hogy kivezeti az országot az adósságcsapdából és élhető világot teremt. Az egykulcsos adó amúgy bizalmat fejez ki, "az állam bízik polgáraiban, így náluk hagyja a jövedelmet". Megtudtuk, hogy hosszú út vezet még az egymillió új munkahelyig. "Ezzel szemben az a javaslatom, hogy az önök javaslatai sem a középosztálynak, sem a szegényebb rétegeknek nem segítenek" - vágott vissza végül egy önözéssel. Volner szerint "a magyar emberek nem hülyék", észre fogják venni, ha kevesebb a jövedelmük az új adórendszerben. A választ nem tudta elfogadni, a parlament viszont igen.

  • A jobbikos Volner János Orbán Viktort akarta interpellálni arról, hogy miért nem segít a kisembereken a kormány, de majd Cséfalvay államtitkár válaszol neki. Szerinte a Fidesz hamis ígérettel csalta ki a választók szavazatait, amikor elítélte a megszorítások politikáját, vagy például az egykulcsos adórendszert, amit annak idején családellenesnek minősítettek. "Hogy miért verték át önök az embereket, azt csak önök tudják megmondani" - mondta. Az ország többsége is rosszul járt "az önök adórendszerével". A Fidesz a szocialisták áfaemelését is bírálta, ehhez képest "mit tettek önök, újabb két százalékkal emelték". Ugyanez a helyzet az üzemanyag jövedéki adójával, amit "önök megemeltek". "Önök" - kérdezte végül.

    IMG 1090
    Fotó: Nagy Attila
  • Cséfalvay nem kíván vitatkozni Tukacs politikai felvetésével, azzal viszont igen, hogy recesszió előtt áll-e a magyar gazdaság. Mert például a Pénzügykutató 1 százalékos, a Századvég 1,1 százalékos, az MNB 1 százalékos, a Kopint-Tárki 0,5 százalékos növekedéssel számol, egyedül a GKF számol 1 százalékos visszaeséssel. "Nagyon kérem, ne riogasson különféle recessziós álmokkal" - mondta, hiszen a magyar és a külföldi elemzők "ugyan szerény, de növekedéssel számolnak". A kormány a gazdasági növekedés megtorpanására minden korábbinál nagyobb, a GDP egy százalékát kitevő tartalékképzéssel készül. Tukacs nem fogadta el a választ, a parlament igen.

  • A szocialista Tukacs István szerint három féle diák van, az okos, a buta, de tanítható, és a makacs buta. Szerinte a kormány az utóbbira emlékeztet. "Önök növekedést és munkahelyteremtést vizionáltak akkor, amikor úgy gondolták, bármi megtehető a gazdaságban"  - mondta. Most már sokan úgy gondolják, hogy recesszió jön és elbocsátások. Szerinte a kormány alkalmatlan eszközöket választ és ragaszkodik ezekhez. Alkalmatlan például az adórendszer, ami nem teremt pezsgést és elvesz a szegényektől, miközben ad a gazdagoknak. Alkalmatlan eszköz a bérkommandó, a hitelrendszer kiszárítása és az országkockázatot növelő gazdaságpolitika. "Meddig ragaszkodnak még ezekhez a megoldásokhoz" - kérdezte, mert szerinte változtatni kell, még ha ennek az is az ára, hogy Matolcsy lemond. "Úgy gondolom, ez nem nagy ár azért, hogy az országunk jobb legyen" - zárta felszólalását.

    IMG 1087
  • Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint Steiner beismerte, hogy a szocialisták semmit sem tettek a hajléktalankérdés megoldására. Szerinte a hajléktalanság "melegágya a bűnözésnek". Amúgy a kormány nem a hajléktalanokat bünteti, hanem a kéregetőket és az utcára vizelőket. Azt pedig kikérte magának, hogy Steiner összemosta "a tisztességes szegényeket a hajléktalanokkal", akik ezek szerint mégiscsak tisztességtelenek. "A kormány célja az, hogy visszaadjuk a közterületeket a törvénytisztelő embereknek" - mondta. Márpedig a hajléktalan nem lehet törvénytisztelő, hiszen most kriminalizálják az "életvitelszerű közterületen tartózkodást". Steiner szerint Kontrát beismerő választ adott vádjaira, pedig a hajléktalanok rendőri felügyelete egy másik rendszerre emlékeztet. A kormánytöbbség támogatta államtitkárát.

    IMG 1078
  • A szocialista Steiner Pál "hajléktalanbűnözés" című felszólalása kezdetén részvétet nyilvánított minden olyan honfitársának, akit "a szegénység öl meg az utcán". Ezután témájára rátérve közölte, hogy Tarlós teremtette meg a hajléktalanbűnözés fogalmát, amelyre alapozva súlyos szankciók sorát fogadta el a hajléktalanokkal szemben. Steiner kíváncsi, hogy a statisztikák alapján megalapozottan kijelenthető-e, hogy létezik hajléktalanbűnözés. Arra is kíváncsi, hogy a belügyminisztérium tényleg a hajléktalanok tömeges lecsukására készül. "Ön szerint lehetséges a nyomort büntetőpolitikával megszüntetni" - kérdezte.

    IMG 1076
  • Több pontosítást is javasol a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti képviselők tervezett új javadalmazási rendszerében. Az alkotmányügyi bizottság várhatóan október végén, november elején tesz javaslatot a kodifikált szövegre.

    • Az Országgyűlés a képviselőknek 35-50 négyzetméter területű lakásokat biztosítana. Amíg ezekre nincs lehetőség, közbeszerzési eljáráson kiválasztott, legfeljebb három- vagy négycsillagos budapesti szállodákban helyeznék el azokat a honatyákat, akik jogosultak lennének e támogatásra.
    • Az üzemanyag-támogatás maximum kétezer köbcentiméterig lenne elszámolható.
    • A frakcióvezetők jövedelme maximum a miniszteri bérrel lehetne egyenlő.
    • Egy parlamenti ülésszakban egy képviselő maximum öt alkalommal hiányozhatna a bizottsági ülésről.
    • A mai 50 helyett 25 képviselő után "járna" egy olyan frakcióvezető-helyettes, akinek bérét az Országgyűlés fizeti, a képviselőcsoport pedig ezen frakcióvezető-helyettesekkel megegyező számút alkalmazhatna saját költségvetéséből - ha ki tudja gazdálkodni - a szakmai munka erősítése érdekében.
  • Tállai András belügyi államtitkár szerint nem az újságokból kéne tájékozódni, hanem be kéne járni a parlamentbe, mert az alkotmány vitáján például eldőlt, hogy maga az országgyűlés kívánja korlátozni az önkormányzati kötvénykibocsátást. Hajdúszoboszlón ráadásul erről a témáról szó se volt. "Hogy lehet egy olyan jogszabályt kijátszani, ami még nem is létezik" - kérdezte. Amúgy szerinte nem csak fideszes városok bocsátottak ki kötvényt, hanem Szeged is, ahol Botka a polgármester - és, megjegyeznénk, a Fideszé a többség a közgyűlésben, ami a kötvénykibocsátásról dönt. Tállai szernt mindenestre az új alkotmány mondja ki, hogy az önkormányzatok eladósodását a kormánynak kell engedélyeznie. Azt meg végképp nem érti, hogy ha tudomása szerint az LMP amúgy korlátozná az önkormányzatok kötvénykibocsátását, akkor miért vitatkoznak. Szilágyi nem tudja elfogadni a választ, a parlament viszont igen.

    IMG 1054
  • Az öninterpelláció után az elempés Szilágyi Péter tette fel kérdését. Értesülései szerint a kormány meg kívánja szüntetni az önkormányzatok kötvénykibocsátási és hitelfelvételi lehetőségeit, bár erről az érintett önkormányzatok nem értesülhettek. Kivéve, ha részt vettek a Fidesz hajdúszoboszlói frakcióülésén, ami után az újpesti önkormányzat rendkívüli ülésen döntött ötmilliárdos kötvénykibocsátásról, vagy a 15. kerületi önkormányzat, ahol azzal a  "biztos helyről származó" információval indokolták a döntést, hogy a kormány korlátozni kívánja a kötvénykibocsátást.

    Szilágyi szerint ugyan pártja a felelős gazdálkodás pártján áll, de a kötvénykibocsátásról helyben kell dönteni. "Megtudhatja minden érintett, hogy mire készül a kormányzat a kötvénykibocsátások ügyében, vagy ez az információ csak a bennfentesekhez juthat el" - tette fel kérdését.

    IMG 1042
  • A fideszes képviselő alapesetben a kormánypárti interpellációk idején szokott dohányozni, most kénytelen lesz az azonnali kérdésekig várni a cigarettával.

    IMG 1026
  • Halász János államtitkár szerint Z. Kárpát téved, ha azt hiszi, hogy a kormány nem támogatja a hazai kisvállalkozásokat, merthogy igenis támogatja, például a társasági adó csökkentésével. És még az Új Széchenyi tervet is beindította, amiben milliókat osztottak szét a magyar vállalkozások között. "Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha mi is a termelő kapitalizmusra koncentrálunk" - mondta, ezért nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a multik adják az ipari termelés kétharmadát és 609 ezer embert foglalkoztatnak. Ráadásul a kedvezményeik kisebbek, mint a befizetett társasági adójuk összege. Az elvándorlást mindenesetre igyekeznek csökkenteni, ennek része lenne a röghöz kötés, amit ő persze nem így nevezett, hanem diszkréten körülírt. Z. Kárpát nem fogadta el a választ, mert szerinte "számtalan valótlanság" volt benne, például szerinte nem is adnak annyi embernek munkát, ráadásul kinek van ötven millió forint nyeresége. "Roncstársadalmakat" emlegetett a kisebbségi térségekkel kapcsolatban. A parlamentet nem hatotta meg, a kormánytöbbség elfogadta az államtitkári választ.

    IMG 1015
  • Másodikként a jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellált, szerinte a népességválság melletti második legsúlyosabb probléma a fiatalok elvándorlása. Ijesztőnek tartja, hogy a középiskolások 31 százaléka külföldön települne le. Szerinte a fiatalok itthon maradását az segítené, ha a nemzetközi helyett a magyar gazdaság épülne. A problémát abban látja, hogy külföldön többet lehet keresni, pedig szerinte ezen lehetne változtatni, például a multik megadóztatásával. Azzal vádolta a kormányt, hogy nem foglalkozik "a magyar reprodukcióval".

    IMG 1013
  • Cséfalvay államtitkár szerint a kormány három dolgot ígért, ezek közül elkezdődött a jövedelmi típusú adózásról az átállás a fogyasztási típusú adózásra, elkezdődött az önkormányzatok adókivetési jogának bővítése és az államháztartás átalakítása is, melynek értelmében az államháztartás csak olyan kiadást fedezhet, amit egy kivetett adó finanszíroz, ezzel felszámolják a keresztfinanszírozást. A Kovács által emlegetett termékdíj például eltolódás a fogyasztási típusú adók irányába, egyben fedezi az egészségügy kiadásait. A változtatások célja átfogó szerkezeti változás, melynek végén egyszerű, arányos, a feladatokhoz igazodó adórendszer jön létre. Kovács sajnálja Cséfalvayt, hogy állandóan Matolcsy "agyrémeit" kell magyaráznia, mert ezekkel az intézkedésekkel csak a költségvetésen ütött lyukakat próbálják betömni. Kovács szerint a termékdíj olyan, mintha felcímkézett pénz lenne, és hát Cséfalvay szerint valóban olyan is. Kovács nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    IMG 0998
  • Az országgyűlés 264 nem, 51 igen és 6 tartózkodás mellett nem vette napirendre jobbikos képviselők javaslatát, amely "A szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról" szól.

    A Jobbik tizenöt képviselője még tavaly nyáron, Biszku Béla ügye után terjesztett be egy törvényjavaslatot, amelyet több sikertelen próbálkozás után novemberben sikerült is napirendre vetetniük. A Jobbik a javaslatban hosszú, mintegy harminc tételből álló listát állított össze azokról, akik szerintük nem érdemlik meg, hogy tehetősen éljenek idős korukban.

    IMG 0980
  • Az ülés napirendjének elfogadása után következnek az interpellációk, elsőként a szocialista Kovács Tiboré, aki szerint egyáltalán nem átláthatóbb az adórendszer, pedig a Fidesz ezt ígérte. Igaz, nyolc éven át azt is mondták, hogy adót emelni bűn, és lám, most mégis adókat emelnek, meg új adókat vezetnek be, például az ízesített sörre is adót vetnek ki. Emellett nő a környezetvédelmi termékdíj, a regadó, és emelik az autópálya-díjakat is. "És itt a legújabb elmebaj, az ebadó is"  - mondta Kovács, aki szerint ezzel azokat a vidéki kisnyugdíjasokat sújtják, akik hárzőrzésre tartanak kutyát. "Mondják, levegőt meddig vehetünk még ingyen" - kérdezte, és beismerő választ várt Cséfalvay Zoltántól.

    IMG 0988
  • A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfőn. (MTI)

  • A kormány nevében Soltész Miklós államtitkár válaszolt. A nemzetierőforrás-államtitkár szerint jogos a felvetés a társadalmi igazságtalanság rendezésére, de kérdés, hogy a Jobbik javaslata megoldja-e a problémát. Mert a Jobbik javaslata szerint például azoktól is meg kéne vonni a kiemelt nyugdíjat, akik sportolóként kapták meg. Biszku nyugdíjáért Göncz Árpádot tette felelőssé, aki "lojális volt az előző rendszerhez", legalábbis nem zárta ki az előző rendszer funkcionáriusait abból az 1507 fős körből, akik jogosultak a kiemelt nyugdíjra. Wittner Mária javaslatának támogatására szólította fel a Jobbikot.

    IMG 0968
  • Utolsó napirend előtti felszólalóként a jobbikos Novák Előd kívánt jó utat az MSZP-nek a végső megsemmisüléshez, amire a püspökladányi választási eredményekből következtetett. Majd a kommunista rendszer kiemelt nyugdíjat élvező funkcionáriusai nyugdíjának megvonására tért rá, amiről gyorsan közölte is, hogy az az ő ötletük, nem a Fideszé. Ezért szerinte nem is kéne a Fidesznek vitáznia saját képviselője, Wittner Mária javaslatáról, hanem inkább vegyék újra napirendre a Jobbik hasonló témájú javaslatát, amit tavaly véletlenül napirendre vett a kormánytöbbség, de még mindig nem zárták le az általános vitáját. Javasolta, hogy egészítsék ki az ülés napirendjét a javaslat vitájának lezárásával és engedjék szavazásra. Ezután arról beszélt, hogy a privatizáció felülvizsgálatát -  "az elrabolt nemzeti vagyon visszavételét" - is javasolta, valamint az előző rendszerben funkciót betöltők, köztük Gyurcsány Ferenc kizárását a parlamentből. A luxusnyugdíjakra vonatkozó javaslatuk szerinte egy hatályos lengyel törvény átvétele. Szerinte az elfogadása azért is sürgős, mert Biszku Béla már kilencven éves.

    IMG 0949
  • A kormány nevében válaszoló Cséfalvay Zoltán államtitkár örül, hogy egy ilyen fontos témát hozott a parlament elé Habis, mert Magyarországot fel kell készíteni a 2014 utáni változásokra. Mert a kohéziós források nem fognak emelkedni, ezzel szemben nehezebb lesz hozzáférni. Az agrár forrásokat pedig egyenesen csökkenteni tervezik. Egyetlen terület nyertese a változásoknak, a kutatás-fejlesztés és az innováció, ahol 50 milliárdról 80 milliárd euróra emelkedik a keret, fel kell tehát készíteni a gazdaság szereplőit a sikeres pályázásra. A 2,5%-os GDP-arányos felső határ Magyarország számára elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy a közlekedésfejlesztési tervekben csak két, Magyarországon áthaladó útvonal szerepel.

    IMG 0935
  • A kereszténydemokrata Habis László megpróbál versenyre kellni elnökével, Harrach "altató" Péterrel, "az európai kohéziós politika jövőjének aktuális kérdései magyar szemmel" címen szólalt fel. Megtudtuk, hogy az Európai Bizottság beterjesztette javaslatát, amihez ő hozzá is szólt, például azt, hogy a kohéziós politika fontos, és nagy figyelmet kell fordítani a munkahelyteremtésre. Magyarország számára szerinte fontos, hogy folytatódjon a kohéziós politika, ráadásul a szegényebb régiók felzárkóztató programjaként folytatódjon. Megtudhattuk, hogy a pénzek felhasználásáról viszont viták folynak, például arról, hogy a GDP 2,5%-ban korlátozzák az adott országnak adható kohéziós támogatást, ami pont a szegényebb országokat hozná hátrányos helyzetbe.

    IMG 0925
  • A kormány nevében válaszoló Balog Zoltán sajnálja, hogy a tárgyszerűnek induló felszólalás "szociális populizmusba torkollt", amikor Szabó kézfeltartásra buzdított. "Ha valóban arról a súlyos helyzetről akarunk beszélni, amit a kiszorulás és a leszakadás jelent, arról érdemes beszélni" - mondta, de csak általánosságokkal folytatta. A lényeg a társadalmi versenyképesség javítása lenne, de azt "mégis miből", ugyanis az előző kormány források nélkül osztogatott, ezért nem lehetett az elmúlt másfél évben megoldani a szegénység problémáját. "Ha segélyekből osztogatunk, a jövőt zálogosítjuk el" - mondta, bár nyilván nem segélyre, hanem hitelre gondolt, az előbbit ugyanis nem kell visszafizetni. A szegénység felszámolásának módja az értékteremtő munka, mondta, és Franklin Delano Roosevelt amerikai elnököt idézte, aki minden amerikai elnöknél nagyobb baloldali fordulatot vitt végbe 13 éves elnöksége alatt.

    IMG 0909
  • Az elempés Szabó Tímea az Európai Szociális Charta ötvenedik évfordulója és a szegénység elleni világnap alkalmából szólalt fel, ez utóbbit ma ünneplik. Szabó szerint Magyarországon egyre súlyosabb probléma a szegénység, a kirekesztettség sújtja a hajléktalanokat, a romákat, a nőket, a kirekesztettség a kettészakadó társadalom rémképét festi fel. Szerinte a gyermekek iskolai szegregációjának felszámolásával, valódi munkahelyteremtéssel, a kistelepülések közlekedésének javításával lehet ez ellen harcolni. Szabó szerint Magyarország ugyan ratifikálta a szociális chartát, de vajon mennyiben szolgálja a kötelező közmunkaprogram a munkahely szabad megválasztásának jogát, a végtörlesztési javaslat a szegényeket, a hajléktalanok üldözése a probléma megoldását. "Tegye fel a kezét, aki saját bőrén tapasztalta meg a szegénységet" - szólította fel képviselőtársait, akik közül csak páran jelentkeztek. "Önöknek fogalmuk sincs arról, mit jelent, ha valaki saját hibájából elveszíti otthonát" - mondta, és kiállt a hajléktalanok bebörtönzése ellen. "Az ilyen politikát csak az tudja támogatni, aki mindig is a húsosfazék mellől osztotta az észt" - zárta felszólalását, kiváltva a Fidesz-frakció hőbörgését. Kövér László figyelmeztette is őket.

    IMG 0894
  • A kormány nevében Czomba Sándor válaszolt, aki szerint a kormány a héten tárgyalja a tervezetet, és folytatja le a vitákat az érintettekkel. Ha már Nemény szakácskodott, Czomba is ezzel a hasonlattal élt, szerinte az ország most annak a levét issza, amit a szocialisták főztek ki. A munka törvénykönyvéhez pedig szerinte július óta bármelyik érintett hozzá szólhat, "nem volt olyan hét, hogy ne folytattunk volna egyeztetéseket". A törvénytervezethez háromszáz javaslat érkezett, ezek mindegyikét meghallgatták és többet átvettek, például a védett kor intézményét és a szabadságolás szabályait. Szerinte a munka törvénykönyve hosszú évtizedekre meghatározhatja a foglalkoztatáspolitikát, ezért kérte és ösztönözte az ellenzéket is javaslatai megtételére.

    IMG 0886
  • A kormány nem kívánt reagálni, így máris a szocialista Nemény András következett. "Miután Kósa Lajos kellőképpen kiélvezte magát, ideje komolyabb dolgokról is beszélnünk" - kezdte, majd rá is tért a munka törvénykönyvének tervezett módosítására, ami szerinte még "a jobb érzésű kormánypárti politikusoknál is kiverte a biztosítékot". Szerinte a törvény csökkenti a szabadságokat, könnyíti a kirúgást, bevezeti a teljes munkavállalói kártérítést. Ezzel szemben a munkáltató kártérítési felelősségét csökkentenék és még a bérfizetési kötelezettséget is kifelejtették. Nemény mindezt recept formájában közölte: Matolcsy a szakács, Demján Sándor a kukta, Gaskó és Palkovics, a két szakszervezeti vezető pedig "konyhai kisegítők" - szakszervezeti vezetők - kivehetik a legmérgezőbb összetevőket, és dicsérhetik, hogy így már "milyen finom is az étel". Nemény szerint a kormány a munkahelyeken is ki akarja iktatni az ellensúlyok rendszerét, az Orbán-kormány célja pedig az, hogy a kiszolgáltatott emberek egyenként, egyénként álljanak szemben az elnyomókkal szemben, legyen az akár a kormány, akár a munkáltató. "Ez a kormány nem tűri a közösségeket, mert fél tőlük. Ha így folytatja, lesz is oka félni" - zárta felszólalását.

    IMG 0866
  • Kövér László a már szokásosnak mondható 10 perces késéssel megnyitotta az ülést, elsőként Kósa Lajos szólalt fel a püspökladányi választásról. "A választás immár sikeres volt, hála a választójogi törvény módostításának" - veregette meg önnön válát, majd részletesen ismertette az eredményeket, a szocialisták harmadik helyét a Jobbik kitörő tapssal fogadta. Kósa ezután köszönetet mondott a szavazóknak, akiknek több mint a fele - mármint a választáson részt vevő 17 százalék plusz apró - a Fideszben látja az "egyetlen reális alternatívát és kiutat a mostani helyzetből". Pofátlanságnak tartotta, hogy az MSZP azt a Bangónét jelölte, aki annak idején a kettős állampolgárságról szóló "arcátlan kampány arca volt": Felszólalása végén arról beszélt, hogy ez a választás is igazolja, jogos volt a választójogi törvény módosítása, amit ő terjesztett be. Ezután arról beszélt, hogy a II. kerületi választás bizonyítja, megérett az idő a második forduló eltörlésére is, mert lám, az MSZP és az LMP "elvtelen alkut kötött" - a két jelölt kölcsönösen biztosította a másikat a visszalépésről a jobb eredményt elérő javára.

    IMG 0858
    Fotó: Nagy Attila
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsányék még maradnak, egyelőre nem hasad az MSZP-frakció

    Az MSZP-frakció 58 tagja közül 57-en, köztük Gyurcsány Ferenc támogatói is aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Mesterházy Attila pártelnök szerint az aláírók közül kilencen ezt a hűségnyilatkozatot csak a mai napra tartják érvényesnek. Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attilának írott levelében arra utal: egyelőre maradnak a frakcióban, és a Demokratikus Koalíció Platform képviselői a következő napokban, hetekben döntenek a távozásról.

  • A képviselői összeférhetetlenségi szabályok szigorítását javasolta két független képviselő, Molnár Oszkár és Ivády Gábor. Javaslatuk szerint a képviselőknek nem lehetne egyébb munkavégzésre irányuló jogviszonya, viszont listán csak olyan képviselőket jelölhetnének a pártok, akik legalább ötéves munkavisszonnyal rendelkeznek, hogy munkájuk ellátása során legalábbis minimális élettapasztalattal rendelkezzenek. Kizárnák továbbá a képviselőségből a kormány tagjait is.

  • A fideszes Kósa Lajos felszólalásával indul a nap, ő a Fidesz püspökladányi időközi választási diadaláról számol majd be, és talán következtetéseket is levon a választási rendszerrel kapcsolatban, hiszen a nyáron még az érvényességi küszöb eltörlését javasolta az időközi választásoknál. A szocialisták vezérszónoka ma Nemény András lesz, aki a munka törvénykönyvéről beszél majd, míg az elempés Szabó Tímea a szegénység elleni küzdelem világnapjáról. A kereszténydemokrata Habis László "az európai kohéziós politika jövőjének aktuális kérdései magyar szemmel" című felszólalásával próbálja majd feltüzelni a hangulatot. A sort a jobbikos Novák Előd zárja, aki azon háborog, hogy "22 évvel az állítólagos rendszerváltás után" még mindig kiemelt luxusnyugdíjat kaphat Biszku Béla. Felszólalása annyira aktuális, hogy a fideszes Wittner Mária a múlt héten nyújtott be törvényjavaslatot a volt MSZMP- és munkásőrkáderek nyugdíjjogviszonyának megvonásáról - a tervek szerint a káderként eltöltött évek nem számítanának be a nyugdíjukba.

  • Az öninterpelláció után az elempés Szilágyi Péter érdeklődhet Pintér Sándortól, hogy vajon nyilvánosságra hozzák-e az önkormányzatok kötvénykibocsátását korlátozó kormányzati lépések terveit. A szocialista Steiner Pál a "hajléktalanbűnözésről" kérdez, párttársa, Tukacs István az "elvetemült diákról". Zárásként a jobbikos Volner János áll fel a hordóra, hogy megkérdezze, miért nem törődik a kormány a kisemberek anyagi gondjaival.