Márk
13 °C
28 °C

Magyar nácikat láttak Auschwitzban

2011.10.19. 16:23

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy csoport tagjai ellen, akik a napokban az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, és éltették a harmadik birodalom vezérét – közölte a szervezet az atv.hu információjára hivatkozva.

A Mazsihisz kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy haladéktalanul rendeljen el nyomozást annak érdekében, hogy az elkövetők személyét meg lehessen állapítani, és büntetőeljárás alá lehessen vonni őket.

Az atv.hu egy szemtanú alapján arról számolt be, hogy vasárnap egy körülbelül 50-60 fős csoport jelent meg az emlékhelyen, a társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt árpádsávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott.

Állítólag többen nevetgélve, alpári megjegyzéseket téve, náci karlendítéssel pózolva fényképeztették magukat az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) felirat alatt.

Az atv.hu munkatársai felhívták az emlékhely lengyel, de magyarul kitűnően beszélő idegenvezetőjét, aki azt mondta: a náci karlendítésekből, a szélsőjobboldali jelképekből és a holokauszt áldozatait keveslő megjegyzésekből semmit sem vett észre.