Folytatódnak a kunyhóbontások Zuglóban

2011.10.19. 23:02

A Zuglói Önkormányzat 2011. október 18-án megkezdte a kerületben élő hajléktalanok kunyhóinak tömeges bontását. Az akció első napján eldózerolták a Francia út és Egressy út sarkán álló kunyhókat, melyekben kilenc hajléktalan élt évek óta. Október 19-én további hét ember kunyhóit bontották el a vasúti töltés mellett. Reggel számos rendőr, közterület-felügyelő és kerületőr kíséretében közhasznú munkások jelentek meg a garázsok mögött meghúzódó kunyhóknál, amiket el is kezdtek bontani.

A helyszínen tartózkodott A Város Mindenkié alapítvány (AVM) több aktivistája és szimpatizánsa is, akik bevették magukat az egyik kunyhóba és megakadályozták, hogy a munkások elbontsák az épületet. A rendőrsök leszakították a kunyhó ajtaját és az aktivistákat távozásra szólították fel, akik ellenálltak. Miután a rendőrség több felszólítása után sem távoztak, a hatóság képviselői kényszerítő intézkedések alkalmazását helyezték kilátásba, noha erre végül nem került sor. Megjelent a helyszínen Papcsák Ferenc polgármester, Rozgonyi Attila alpolgármester, a kerületi jegyző és az önkormányzat több osztályvezetője is.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester is az egyik előterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amiről hétfőn tárgyalt az Országgyűlés, és amely szerint elzárással vagy 150 ezer forinttal lehet büntetni a közterület „életvitelszerű lakhatás céljára” való használatát.

A kerületi vezetők közel egy órát tartózkodtak a helyszínen. Eközben semmilyen okiratot nem voltak hajlandóak felmutatni a kunyhók bontásáról. Az aktivisták viszont azt követelték, hogy ne a már  gyakran most is 100 százalék feletti kihasználtsággal működő éjjeli menedékhelyeket, hanem valós és emberhez méltó elhelyezést kínáljanak fel azoknak, akik az évek során saját erejükből teremtették meg lakhatásukat. A jegyző birtokvédelmet kért az egyetlen megmaradt kunyhóra, aminek lakója később magához vette személyes tárgyait és kiköltözött onnan.

A zuglói kunyhók lakóit az önkormányzat korábban csak szóban értesítette arról, hogy el kell hagyniuk az évek óta otthonukul szolgáló kunyhókat. Az intézkedésről semmilyen írásos határozatot nem kaptak. A Város Mindenkié álláspontja szerint a kunyhóbontások teljesen jogszerűtlen módon folytak, hiszen az érintetteknek nem volt lehetőségük jogorvoslatra. A csoport tervei szerint jogi útra terelik az ügyet a további jogsértések megakadályozása, és a sértettek kártérítése érdekében.