Gyurcsány fuvarozta társait a székházhoz

2011.10.20. 09:56

Gyurcsány Ferenc maga vezette azt a Seat egyterűt, amivel csütörtökön fél tízkor megérkezett az MSZP székházhoz, hogy tárgyaljon Mesterházy Attilával az MSZP elnökével. A tárgyalásokon arról lesz szó, hogy  Gyurcsányék Demokratikus Koalíció Platformja kilép-e az MSZP frakcióból. Ehhez legalább tíz képviselőre van szükség.

A Seatból Gyurcsányon kívül Varju László és Molnár Csaba szállt ki.  Együtt léptek be a Jókai utcai székházba. Gyurcsány Ferenc azt mondta, befelé menet nem akar semmit mondani, de ha kijönnek, szívesen nyilatkozik. Gyurcsányékkal ellentétben a tárgyalásra az MSZP vezetői, Mesterházy Attila, Puch László és Tóbiás József pártigazgató külön-külön autóval és sofőrrel érkezett.

Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyes egyeztetésre hívja Gyurcsány Ferencet. A pártelnök-frakcióvezető akkor közölte: az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Ugyanakkor szavai szerint amíg 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus "másképp értelmezte" a nyilatkozatot, így továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban.

A pártelnök által kért nyilatkozatot a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők is aláírták, Gyurcsány Ferenc azonban levelet küldött Mesterházy Attilának, tudatva, a nyilatkozat "nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és az esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni".

Mesterházy Attila arra hivatkozva kezdeményezte a találkozót, hogy megoldják az MSZP-nek súlyosan ártó helyzetet. Szerinte két lehetőség van, az egyik, hogy mindenki tudomásul veszi a többségi álláspontot, a másik, hogy aki erre képtelen, távozik az MSZP-ből és új formációt hoz létre. Szavai szerint Gyurcsányéknak mielőbb dönteniük kell.