Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Jöhetnek a gyógyszernév nélküli receptek

2011.10.20. 07:18
2012 áprilisától kísérleti jelleggel bevezethetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést. Szankcionálhatják azt is, ha a beteg nem működik együtt az orvossal.

Jövőre a koleszterinszint-csökkentőknél már nem írhatná fel a receptre az orvos a gyógyszer nevét, csak a hatóanyagát, a patikusnak pedig a legolcsóbbat kellene kiadnia, hacsak a beteg kifejezetten nem kéri, hogy az addig használtat kapja - írja a Magyar Nemzet.

A hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést kísérleti jelleggel, 2012. április elsejétől vezethetik be.

A gyógyszerár-támogatási rendszer jövő évi módosításairól szóló előterjesztésben szerepel az is, hogy bizonyos esetekben szankcionálnák azt, ha a beteg nem működik együtt az orvossal.

"A krónikus tüdőbetegeknek például központilag támogatott dohányzásleszoktató programon kellene részt venniük, ha azután sem teszik le a cigarettát, akkor 90 százalék helyett csak 55 százalékos tb-támogatást kapnának a gyógyszerükhöz" - írja a Magyar Nemzet.

Lényegi változás lesz az is, hogy nem lehet egyszerre háromhavi gyógyszeradagot kiváltani. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálata megállapította, hogy a betegek sokszor egyszerre vásárolják meg a háromhavi mennyiséget, ami pazarláshoz vezethet akkor, ha a betegség alakulása miatt más terápiára kell váltani. Ezért háromhavi mennyiség rendelése esetén a beteg csak egyhavi adagot válthatna ki.