Magyarországról szavaz a világ

2011.10.21. 17:25

Magyarország sikertelenül pályázott az ENSZ Biztonsági Tanácsába tagnak. A Kelet-Európának járó helyre három ország pályázott, közülük Azerbajdzsán kapta a legtöbb, 74 szavazatot. Második Szlovénia 67 szavazattal, mi 52 szavazatot kaptunk. Az első kettő ment tovább a második fordulóba. Régiónként külön szavazólapok voltak, de összességében Marokkó bizonyult a világ kedvencének, a 193 tagállamból 155 támogatta BT-tagságát. Magyarországnál kevesebb voksot egyetlen BT-tagságra pályázó ország sem kapott.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Halálcsillaggal támadja hazánk az ENSZ BT-t

    Ezt a címet akkor írtuk, amikor megláttuk a magyar pályázat logóját.

    kum ds
    Klikk a képre!
  • Mondjuk mind a 193 ország szavazott és mindegyik kitöltötte mind a három szavazólapot (Ászia-Afrika, Kelet-Európa, Latin-Amerika).

    Ez legfeljebb 579 szavazólap. És pont egy órája nem bírnak ott az ENSZ-ben ennyit összeszámolni!

  • 1956-ban sem bírtak megmenteni minket.

    Akkor is október volt.

    Most meg ezzel az elhúzódó számlálással idegi alapon roncsolják nemzetünk.

    Én már síkideg vagyok.

  • Az Origó 36 perce nem posztolt!

    Annyira unalmas ez a számlálás, hogy ők egyenesen feladták percről-percre közvetítést.

  • Ha az UEFA 2012-es ranglistája számítana, akkor mi lennénk az esélyesek. Magyarország 29., Szlovánia 34., Azerbajdzsán pedig 37. itt ugyanis.

    Bárcsak a nemeztközösség voksai is úgy pattannának mint az a bizonyos pettyes!

  • Eredményhirdetés!!!!!

  • 193 országból 151 szavazott rájuk, BT-tagok.

  • 129-et kaptak, ez pont annyi amennyi kell.

  • Tökutolsók lettünk.

  • Azerbajdzsán: 74

    Szlovénia: 67

    Magyarország: 52

    K EPA20111021092
  • Egyedül indult a latin-amerikai helyért, nyert is.

  • Mivel Kelet-Európából senki sem kapott kétharmadot, és mert az egyik afrikai hely sem dőlt el, most második forduló következik.

    Afrikában Togo és Mauritánia, Kelet-Európában Azerbajdzsán és Szlovénia a továbbjutók.

  • "Azért az Euróvízióval elégedjenek meg csak szépen az azeriek! A BT tagsággal kompenzáljanak minket Wolf Katiért." - írta egy kedves olvasónk. Sajnos kívánsága nem teljesült.

  • Felhívtam a New Yorkban tartózkodó Tóth Józsefet, a Külügyminisztérium szóvivőjét, hogy megismerhessük kormányunk álláspontját. Tóth azt mondta, hogy a második forduló eredményének ismeretében tud majd nyialtkozni.

  • Az eredmény nagyon szoros volt, szégyenben biztos nem maradtunk.

    Azerbajdzsán iszlám országként azért elég nagy ellenfél volt, ezt bárki beláthatja. Többen követik Mohamedet, mint ahányan mondjuk finnugorok az ENSZ-ben.

    Szlovénia a barátunk, EU-tagállam, ha ők nyernek az már majdnem olyan mintha mi nyertünk volna.

    52 szavazat azért 52 szavazat. Ha ebből 1 a miénk is, akkor is van még a világon 51 ország, amelynek kormánya bízik Magyarországban! Ez nem csekélység. :)

  • Ha az összes jelöltet nézzük, akkor így alakult a voksolás:

    BT-tagok az első forduló után:

    Guatemala: 191 szavazat

    Marokkó: 151 szavazat

    Pakisztán: 129 szavazat

    ----------------------------

    És a többiek:

    Togo: 119 szavazat

    Mauritánia: 98 szavazat

    Azerbajdzsán: 74 szavazat

    Szlovénia: 67 szavazat

    Kirgizisztán: 55 szavazat

    Magyarország: 52 szavazat

    Szóval tökutolsók lettünk. :(

  • A Fidszi-szigetek visszalépett jóval a szavazás előtt, de egy szavazatot valamiért ők is kaptak. Ilyen értelemben nem Magyarország lett a tökutolsó.

  • Sem az afrikai, sem a kelet-európai régió jelöltjeinél nem hozott döntést a második forduló, így harmadik szavazási kört kell tartani.

    A kelet-európai régió két, állva maradt jelöltje közül Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott. A régió harmadik jelöltje, Magyarország az első fordulóban 52 szavazatot kapott, s ezzel kiesett. (Az első fordulóban Azerbajdzsán 74, míg Szlovénia 67 vokssal végzett.)

    Az afrikai régió mandátumáért Mauritánia és Togo továbbra is versenyben áll egymással.

    Mivel a nem állandó BT-helyekről a tagállamok titkos szavazáson döntenek, a győzelemhez kétharmados többség kell, gyakori, hogy a nyertest csak sok forduló után tudják kiválasztani. 2007-ben például Guatemala és Venezuela versenyfutásában 47 fordulót tartottak. (MTI)

  • Togót megválasztották a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának az ENSZ-közgyűlésben tartott szavazás harmadik fordulójában.

    A kis afrikai állam 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

    Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban bebiztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen hogy csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el. (MTI)

  • A negyedik fordulóban már csak a kelet-európai régió jelöltjeiről kell döntést hozni. Versenyben van Azerbajdzsán és Szlovénia, Magyarország már az első körben kiesett.

    A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg. (MTI)

  • Ha ma estig nem születik eredmény, akkor a közgyűlés elnöke felfüggesztheti a szavazást, és a regionális csoportnak kell megegyeznie egy új jelölt állításáról. "Kevés esélyét látom, hogy ez Magyarország legyen" nyilatkozta az Indexnek Tóth József, a Külügyminisztérium szóvivője.

    Hozzátette, azzal, hogy Magyarország kiesett az első fordulóban, ez visszaigazolja az elvárásokat. "A szavazás menete számos bizonytalanságokat tartalmaz. Magyarország viszont rendkívül tiszta, pozitív és takarékos kampányt folytatott, de jelentős késéssel indultunk, míg például Szlovénia évekkel ezelőtt be tudta gyűjteni a pártfogókat. Úgy érezzük, nem voltak hiábavalóak a BT-tagságért folytatott erőfeszítéseink. A legfontosabb üzenetünk, hogy a  magyar külpolitika globális nyitása ezzel az eredménnyel nem szenvedett csorbát. Az ENSZ-ben Magyarország folytatni fogja az aktív tevékenységet" tette hozzá Tóth József.