Ivó, Milán
EUR 383,90 Ft
USD 365,98 Ft
6 °C
26 °C

Csak Semjén üldözi a Twitter-paródiát

2011.10.23. 13:11
Semjén Zsolt a nyár elején feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a nevével és arcképével  visszaélve indított paródiaoldalt a Twitter mikroblogon. A Központi Nyomozó Főügyészség sorra beidézi a csatorna követőit, és rajtuk keresztül próbálja azonosítani az ál-Semjént. A Fidesz-ellenség Debreczeni Józsefet egy ugyanilyen ügyben viszont elhajtotta a rendőrség.

Miközben Semjén miniszterelnök-helyettes twitteres ügyében a rendőrség berendelte a humoros csatorna követőit, a Fidesz-ellenességéről ismert Debreczeni József expolitikus-politológus-műsorvezetőt – egyébként teljesen helytálló érvekkel – elhajtották. Debreczeni tavaly nyáron tett feljelentést, miután a Twitter-konkurens, szintén amerikai Tumblr mikroblogszolgáltatón feltűnt egy, a nevében írott blog.

alsemjen

A mikroblogot a feljelentés másnapján megszüntette a vicces kedvű ismeretlen netező, majd nemsokára elhalt az egész ügy. Debreczeni kérdésünkre felidézte, hogy a rendőrök azt mondták neki, hogy mivel a Tumblr amerikai cég, amerikai szerverekkel, a vonatkozó adatokat is az amerikai hatóságoktól kellett volna ki kérniük, de az amerikaiak ezeket valószínűleg úgysem adták volna ki. Ráadásul azt állították, hogy a kutakodás „tetemes költségét" is a feljelentőnek kellett volna állnia. Debrecezi erre hagyta az egészet. Semjén esetében ennél sokkal ügybuzgóbbnak bizonyultak a rendőrök.

Divat a kamutweet

A kamu Twitter-csatorna valójában nem új találmány, az elmúlt években az internetes humor egyik műfajává nőtte ki magát. A mainstream média tavaly tavasszal kezdett foglalkozni a jelenséggel, amikor a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa napjaiban a valaki a BP sajtóosztályának nevében indított mikroblogot, azzal a bejegyzéssel indítva, hogy „Úgy gondoljuk, a katasztrófa túl erős szó a helyzetre, javasoljuk helyette a hoppácska kifejezés használatát". Az ál-BP 160 ezer követőt gyűjtött pár nap alatt, ötször annyit, mint a cég valódi Twitter-oldala.

Azóta már minden magára valamit is adó politikusnak, zenésznek, színésznek, és egyéb celebnek van twitteres alteregója, aki a stílusát és világnézetét parodizálva kommentálja a világ történéseit, hol több, hol kevesebb humorral. A hírességek általában veszik a lapot, és jól reagálnak a viccre, akik nem, azok legfeljebb magát a Twittert kérik meg, hogy törölje az oldalt, vagy jelezze egyértelműen, hogy csak paródiáról és álhírekről van szó. Ezt a szolgáltató meg is teszi, így törölték például Angelina Jolie ál-Twittereit az érintett kérésére. Olyan még nemigen fordult elő, hogy a sértett rögtön a bíróságot eressze rá az alteregójára, a Twitter ugyanis minden esetben teljesíti az ilyen jellegű kéréseket.

Lázár, Rogán, Putyin, Obama

A magyar politikusok közül egyébként elég keveset ért még el a kamutwitter-jelenség (bár elképzelhető, hogy ez változni fog, attól függően, hogy mire jut az ügyészség a Semjén-ügyben): Lázár János alteregója május óta hallgat, Rogán Antalé pedig már törölte is magát, csak a yamm.hu archívumában olvasható, miket írt.

2011-10-20 1326.png

A Twitternek évek óta kialakult szabályai vannak az ilyesfajta netes humor kezelésére. A paródia és a hírességek nevében csatornák nyitása egyáltalán nem tiltott, a szolgáltató csak annyit kér, hogy egyértelműen jelezve legyen az adott blogon, hogy vicc az egész. Ezt a legtöbben a felhasználónévhez ragasztott fake, azaz hamis szócskával le is tudják (ilyen az ál-Obama vagy az ál-Benedek pápa), de akadnak, akik nem veszik a fáradságot erre sem, és abban bíznak, hogy a tartalomból mindenki számára egyértelmű lesz, hogy szatíráról van szó - mint például az ál-Putyin, vagy a kamu II. Erzsébet, brit királynő.

A garantáltan eredeti tartalmak megjelölésére pedig ott van a Verified Account (ellenőrzött hozzáférés) lehetőség, amit direkt celebek számára találtak ki a Twitter fejlesztői: aki hitelt érdemlően bizonyítja a személyazonosságát, a felhasználóneve mellé kap egy kis kék felhőt egy pipával, ez mutatja, hogy biztosan az, akinek mondja magát. Ilyen például az amerikai elnök, vagy a színésznő Jessica Alba igazi Twitter-csatornája. Semjén Zsoltnak egyébként van valódi, hiteles Twitter-oldala is, de az nem él ezzel a lehetőséggel. Igaz, követője sincs sok, összesen 39-en kíváncsiak rá.

2011-10-20 1327 001.png

Hogy a hírességek és közszereplők mikor érzik sértőnek a nevükben posztolt tartalmakat, az elég széles skálán változik, de a törlés szempontjából nem ez a lényeg. A Twitter akkor büntet, ha a tartalom nem paródia vagy szatíra, hanem valaki megtévesztési céllal ír más nevében. A dalai láma kamucsatornáját például ezért törölte a szolgáltató. A KDNP-elnök valószínűleg hasonlóképpen érezte magát, amikor a személyiségi jogai megsértése miatt a hatóságokhoz fordult, bár az olyan posztok, mint „Csökken a szenteltvíz adója!", „Fasza hogy bármennyi szabim lehet. Jó ötlet volt teológusnak menni", vagy „Ismertek olyan strandot, ahol van csapolt sör ÉS gyónni is lehet?" elég egyértelművé teszik, hogy azokat nem a miniszterelnök-helyettes írta. Az mindenesetre biztos, hogy Semjén Zsolt tűréshatára a keresztény átlag alatt van: Jézus twitteres áloldalát ugyanis még senkinek nem jutott eszébe betiltatni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek