Megint nem adott élő képet az UTV a tüntetésről

2011.10.23. 16:31 Módosítva: 2011.10.23. 20:19
Ahogy a március 15-i, Egymillióan a magyar sajtószabadságért első nagy tüntetésén, úgy a vasárnapi tüntetésről sem adtak élő képet az UTV kamerái. Skultéti Péter, a szolgáltatást működtető cég vezetője az Indexnek azt mondta: senki nem támogatja őket, így pénzhiány miatt nem működnek a kameráik épp a Szabad sajtó úton. A kamerákat ugyanakkor megjavították volna, ha a közszolgálati tévé igényt tart az október 23-i képeikre.

Az UTV Közlekedési képinformációs portál kamerái érdekes módon már megint meghibásodhattak, ugyanis – akárcsak március 15-én – most sem lehetett élőképeket látni az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetéséről. A kamerák a Szabad sajtó utcai események közvetítése helyett egy ismeretlen dátumú, éjszakai képsort adtak délután. A többi kereszteződésről ugyanakkor élőképeket lehetett látni.

A kamerák azért nem működnek, mert sehonnan nem kapunk támogatást, nem tudjuk megjavítani a berendezéseket – mondta az Indexnek Skultéti Péter az UTV-t üzemeltető Mobilkép Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a kamerák javítása drága, daruk is kellenek hozzájuk, és erre nincs pénzük.

Kérdésünkre, hogy a többi kamerájuk akkor miért működik, Skultéti azt felelte: az csak a véletlen műve, hogy pont a belvárosban, a Szabad sajtó úton romlottak el a kamerák. "Nekünk is érdekünk lenne, hogy minél többen nézzenek minket. A 2006-os tüntetések idején például 40 ezres látogatószámunk volt" – mondta az ügyvezető.

Skultéti elmondása szerint négy éve próbálják meggyőzni a döntéshozókat a fővárosban, hogy ők közsszolgálati feladatot látnak el, de máig nem sikerült ehhez támogatást szerezniük. Legutóbb felajánlották a közszolgálati televíziót működtető alapnak, hogy kameráikat megjavítják, és október 23-án használhatják az UTV élőképeit, de erre nem tartottak igényt, mondta Skultéti Péter.

A márciusi tüntetés után azt állították a közlekedési képinformációs portál honlapján, hogy semmiféle titkos konspiráció nem állt annak a hátterében, hogy az UTV kamerái nem mutatták a tüntetés képeit, hanem egyszerűen csak technikai problémáik voltak.

Mint írták, "egyesek politikai megrendelésre, a kormánytól való félelmünkre gyanakodtak, mások úgy vélték, hogy nem ébredtünk fel és még nem kapcsoltuk be a rendszert." Közleményük szerint viszont csak műszaki hiba történt a rendszerükben.

"Az UTV rendszere az interneten és internettel kapcsolatban fellelhető legkorszerűbb technológiákat és protokolokat használja. Hazánkban a ’90-es évek elején megjelenő internet azonban nem az élő képközvetítésekre lett kialakítva és manapság sem igazán a legalkalmasabb erre. Meghibásodás esetén azonban ezek az internetes technikai csökevények azonnal megmutatkoznak pl. abban, hogy a rendszer az utolsó hibátlan képsorozatot ismételgeti a javításig, cseréig" - áll a honlapjukon.

Az utv.hu-ra felrakott elnézést kérő levél szerint a szélsőséges időjárási viszonyok és az eszközök élettartama miatt mennek tönkre kamerák, de ezek cseréjét egyenként nem tudják elvégezni anyagi okokra hivatkozva.